L’alcalde de Terrassa fa una crida als municipis de tot l’Estat perquè obrin expedients als bancs que tinguin pisos buits

L’Ajuntament ha imposat ja 48 multes a bancs per mantenir pisos desocupats

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha fet una crida als municipis catalans i
espanyols perquè segueixin el camí obert fa un any per l’Ajuntament de Terrassa i
obrin expedients sancionadors amb finalitat coercitiva a les entitats financeres que mantinguin habitatges desocupats als seus respectius territoris. Ballart ha convidat a tots els ajuntaments de l’Estat a “avançar per aquesta via, que ens està donant resultats esperançadors per ajudar almenys a moderar un dels drames socials d’aquesta època, el de l’habitatge”, ha dit Ballart després de la sessió de treball organitzada per l’Ajuntament de Terrassa, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca(PAH) i l’Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC), celebrada aquest matí al Centre Cívic Alcalde Morera. La trobada ha aplegat 11 ajuntaments de Catalunya que han obert expedients sancionadors a entitats financeres per mantenir habitatges desocupats o bé que han avançat significativament en el procés previ a la incoació dels expedients.
A la sessió d’aquest matí, els municipis participants, la PAH i el DESC han
intercanviat experiències i han posat en comú informació per a avançar plegats en
aquesta línia de pressió, que pretén contribuir a garantir el dret a l’habitatge per a tothom. La reunió l’ha presidit la tinent d’alcalde de Planificació Urbanística i Territori,Carme Labòria, i ha comptat també amb la intervenció de la regidora de Polítiques Socials d’Habitatge, Lluïsa Melgares.
En paraules de l’alcalde, la reunió d’avui ha servit per a “dibuixar plegats un
primer esbós d’un mapa català i espanyol de la dignitat i de la igualtat”
.
Aquests són, segons Ballart, els puntals de l’acció que estan duent a terme aquests municipis: “estem reivindicant la dignitat a través de la llei: dignitat per a les persones i famílies que perden la seva casa, i igualtat de tothom davant de la llei”, ha dit l’alcalde.
Ballart ha tingut també paraules d’agraiment per a la PAH i l’Observatori DESC,
entitats amb les quals l’Ajuntament de Terrassa “ha compartit moltes coses,
perquè hem procurat fixar-nos més en el que ens uneix que en el que ens
podria separar. I el que ens uneix és, sobretot, que estem al costat de les
persones i famílies que pateixen”
, ha dit.

Un primer any amb 48 multes i 200 expedients tancats

L’alcalde ha recordat que l’Ajuntament de Terrassa va obrir el camí de les sancions coercitives a les entitats financeres amb pisos desocupats ara fa un any, el 31 de desembre de 2013, després d’anys de converses per aconseguir arribar a una entesa amb les entitats bancàries i davant la negativa d’aquestes a cedir els habitatges, i ha presentat el balanç d’aquest primer any.
A dia d’avui, l’Ajuntament de Terrassa ha imposat 48 multes a bancs: 44 primeres
multes de 5.000 € cadascuna, i quatre més a entitats reincidents que no han donat
sortida als seus habitatges buits, que són de 6.000 €. A més dels 726 expedients
oberts en una primera fase, el Consistori n’està tramitant 256 més. El total
d’expedients en marxa, doncs, supera el miler. D’aquests, 50 estan en la fase final,que probablement acabarà també en sanció, i 200 ja s’han tancat perquè les entitats financeres propietàries els han donat sortida i a dia d’avui estan ocupats. Després de la roda de premsa, l’alcalde ha visitat un d’aquests habitatges.
L’alcalde ha destacat també que una de les entitats financeres sancionades ha cedit els habitatges objecte d’expedient a l’Ajuntament de Terrassa per tal que els dediqui a lloguer social.
Al llarg de 2013, el Fons de Lloguer Social de Terrassa ha reallotjat 111 famílies.
Jordi Ballart ha lamentat el fet que molts dels habitatges que arriben dels bancs es troben en molt males condicions i per això no es poden reocupar immediatament.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Wednesday 17 December 2014 - 23:18:32 in Varios by Director