Demanen esclarir les possibles irregularitats en les obres de descontaminació de l'embassament de Flix i responsabilitats sobre els impactes ambientals d'ERCROS

Ecologistes en Acció demanarà en el proper Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya, òrgan al qual pertany la nostra organització, una acció decidida que retiri del subsòl de l'edificis de la fàbrica de Flix els residus tòxics que han quedat, gràcies a la feble normativa de contaminació del sòl a Catalunya.

Ahir es va celebrar al Centre de Lectura de Reus una conferència a la qual van assistir un centenar de persones, sobre el treball de tesi de la Dra. Marta Pujadas en relació a l'activitat de la centenària “Fàbrica de Flix” . L’acte organitzat conjuntament pel Centre de Lectura de Reus i Ecologistes en Acció, va ser presentat pel Quim Besora, President de la Secció de ciències Socials, Polítiques i Econòmiques del Centre i per Eloi Nolla coordinador de l’acte per part d’Ecologistes en Acció que va fer la presentació dels dos ponents de la Conferència la Dra. Marta Pujadas autora de la tesi i el Dr. Joan Martinez Alier co-director del treball presentat.

A l’acte també va haver lloc per les intervencions del Diputat de la CUP Sergi Saladie i de la diputada de Catalunya si que es pot Hortènsia Grau, tots dos es van comprometre a no deixar l’actuació que s’ha fet al pantà de Flix de la manera que ha quedat i a fer totes aquelles iniciatives parlamentàries que siguin convenients. Va finalitzar l’acte amb la intervenció de dos regidors de Flix presents a la Sala d’actes, els quals van demanar organitzar un acte com el d’ahir a Flix, a la qual cosa tant els ponents com l’organització vam accedir.

La Dra. Pujadas va fer una exposició del seu treball de recerca amb 25 diapositives que van repassar la Historia de “La Fàbrica” des dels seus inicis l'any 1897 fins als nostres dies . Cal destacar de la seva intervenció les possibles implicacions polítiques a lo llarg de tots aquests anys que han permès a l'Electroquímica de Flix actuar impunement d’una forma activa en la contaminació del riu, però sobretot i amb les seves paraules el que cal remarcar en aquests moments és com queda la situació de la “Fàbrica”: “La detenció de la cúpula d’ACUAMED ha deixat el projecte d’extracció dels llots del pantà aturat . S’han extret només una part dels fangs però l’aigua contaminada continua dins del recinte de palplanxes. S’ha posat de manifest certes irregularitats durant les obres d’extracció dels fangs que poden incidir en la salut dels treballadors”.

El projecte tècnic preveia el tractament d'entre un 10 i un 20% dels fangs però la realitat és que les obres només han afectat un 6%. Que ha entrat realment al Racó de la Pubilla que és on es dipositaven?

Finalment el subsòl acumula tòxics que romandran sense tractar per la feble normativa de contaminació del sol a Catalunya, és en aquest sentit que Ecologistes en Acció demanarà en la pròxima reunió del Consell de Direcció de L’Agència de Residus de Catalunya , òrgan de direcció del qual forma part , una actuació decidida de l'ARC per solucionar el problema dels residus tòxics del subsòl de la Fàbrica. L'Administració catalana de cap manera pot inhibir-se d’un problema que afecta una part del País.

Les conclusions de la presentació són que:

L'Empresa ja ha anunciat que no farà el canvi de tecnologia de membrana i per tant marxa d'ací a poc temps de Flix.

La Generalitat continua sense resoldre l’expedient de Sòls contaminats i sembla voler inhibir-se del problema generat quan hauria de vetllar perquè l’empresa assumeixi els costos que resten de tot el procés i que d’altra manera hauran d’assumir els contribuents.

S’evidencia la responsabilitat d’ERCROS i es demostra la tolerància institucional en tot el procés de contaminació.

Els arguments ambientals han estat insuficientment considerats en tota la vida activa de “La Fàbrica” d’altra manera no s’hauria arribat a l’actual situació.

El problema ambiental de Flix continua.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Tuesday 09 February 2016 - 16:46:24 in Varios by Director