L’equip MotoSpirit UPC de l’ESEIAAT guanya la cursa MotoStudent al circuit d’Aragó en la categoria elèctrica

Els estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) que formen l’equip MotoSpirit UPC s’han fet amb la victòria a la quarta edició de la competició MotoStudent, que ha tingut lloc a Motorland, el circuit d’Aragó. MotoSpirit UPC competia en la categoria elèctrica amb una moto construïda i dissenyada pels mateixos estudiants. Pilotada per Antoni Garcia Duque, la motocicleta va completar les cinc voltes al circuit en 13,35 minuts, 9 segons menys que el segon classificat.

MotoSpirit UPC ha estat la motocicleta més ràpida a la quarta edició de MotoStudent, la competició internacional per a estudiants universitaris que se celebra cada any al circuit d’Aragó. Aquesta moto ha estat construïda per estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i pilotada per Toni Garcia.

La jornada de competició va començar amb una bona premonició perquè Toni Garcia va aconseguir la pole position als entrenaments classificatoris, amb una volta ràpida de 2,32 minuts i una velocitat punta de 119 km/h. La cursa va confirmar la bona posició de sortida. Després de les cinc voltes al circuit, MotoSpirit UPC de l’ESEIAAT va arribar en primera posició, amb un temps de 13,35 minuts, 9 segons menys que el segon classificat. Toni Garcia, amb la motocicleta elèctrica de l’ESEIAAT, va fer la volta mes ràpida en 2,3 minuts a 115 km/h i va completar tota la prova a una velocitat mitja de 112 km/h.

MotoSpirit UPC s’alimenta amb una bateria de cel·les d’ió-liti proporcionades per MELASTA. El xassís de la moto és tubular, de fibra de carboni, amb una pipa amb les dimensions justes per abraçar les bateries. El motor elèctric és el mateix per a tots els participants perquè el proporciona l’organització. Sota el motor s’ha instal·lat la caixa de canvis, un dels reptes a l’hora de construir la moto per la dificultat d’inserir-la a la resta de l’estructura. La suspensió del davant és telescòpica i la del darrera és basculant doble amb tubs de carboni. El carenat està fet a mida i el seu disseny està basat en la comoditat d’extracció.

Un projecte INSPIRE

MotoSpirit UPC és un projecte realitzat per estudiants en el marc del programa INSPIRE de l’ESEIAAT. INSPIRE promou que els estudiants d’aquest centre realitzin projectes d’enginyeria innovadors i reals, en els quals apliquen coneixements i habilitats adquirits a classe, supervisats i assessorats pel professorat i l’escola.

INSPIRE va ser guardonat, el curs 2015-2016, amb el Premi a la Qualitat en la Docència Universitària a la millor iniciativa docent, convocat pel Consell Social de la UPC. Recentment, ha rebut la distinció Vicens Vives de la Generalitat de Catalunya a la millor iniciativa docent.

L’equip Motospirit UPC de l’ESEIAAT

L’equip MotoSpirit UPC està format per estudiants de diferents titulacions de l’ESEIAAT: Alex George, Cristian Rosiña, Dani Mateo, Edgar Ferrer, Eduard Ares, Isaac Martínez, Isart Julià, Javier Peña, Marc Esteve, Pol Puchol, Oriol Puig i Xavi Safont.

En la construcció de la motocicleta hi ha col·laborat KIK Innoenergy, REBATTERY, MELASTA, NEXUS projectes, Uneco, Asorcad, HP, Puig, Leitat, Vascat, Argelaguet, Galfer, Emartisa, Moto1pro magazine, Industrias Puchol i l’Ajuntament de Terrassa, Arizuracing, RPM, Bradol, Creapromocion, SKF, Aeromarine, Lasermarking, BredaSteel, Take off Consultores, TE Connectivity, Cervinor, BKF i el Consell d’Estudiants de la UPC.

Més equips de la UPC

En la mateixa competició, l’equip ETSEIB Racing, d’estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB), ha aconseguit vèncer en la classificació global de la categoria Petrol, ha guanyat el primer premi al ‘Millor projecte industrial’, així com a la ‘Millor campanya de crowdfunding’, i ha quedat el segon més ràpid en pista, per darrere de la Universitat de Torino.

MotoStudent 2016 ha comptat amb la participació d’altres dos equips de la UPC, de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú. L’EPSEVG Racing va acabar en 18a posició en la cursa de la categoria Petrol i, en la categoria Electric, l’EPSEVG E3 es va retirar després de la primera volta.