Celebracions durant la Setmana Santa

Les celebracions de la Setmana Santa constitueixen el centre de la fe dels cristians ja que es celebra la Passió, Mot i Resurrecció de Jesucrist.

Diumenge de Rams, 9 d’abril

L’Església commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem, essent aclamat pel poble que l’acompanya amb palmes i branques d’olivera.

Aquest dia té lloc un acte popular i que congrega molta gent a les places: la Benedicció de Rams abans de les celebracions de la Missa o bé convocant el poble a una celebració pròpia. El Bisbe, com cada any, farà la Benedicció a la Plaça Vella a les 12 del migdia, i seguidament celebrarà la Missa a la Catedral. La plaça s’omple cada any fins a vessar de famílies que porten els fills a beneir el ram. El mateix passa a les altres parròquies de tota l’Església Catòlica.

Aquest dia a la tarda, a les 17.30h la parròquia de Sant Pere i l’Associació de Veïns de l’antic poble de Sant Pere organitzen a La Seu d’Ègara una mostra cultural de tradicions religioses (caramelles, saetes, passos de Setmana Santa, la moixiganga, els armats, etc).

Missa Crismal, 11 d’abril

Es celebra el Dimarts Sant a la Catedral a les 11h. Està presidida pel Bisbe i són convocats tots els preveres i diaques de la diòcesi. Es commemora la institució del sacerdoci que va tenir lloc a l´Últim Sopar, el dijous sant, però que s’avança prudentment uns dies per tal de facilitar l’assistència del clergat. Els preveres renoven les seves promeses del dia de la ordenació. El Bisbe beneeix també els sants olis que es faran servir a partir d’ara a totes les parròquies de la diòcesi en els sagraments (baptisme, confirmació, ordenacions, unció dels malalts).

També es felicita especialment els preveres que celebren les seves noces de plata i d’or d’ordenació. Enguany alguns d’aquestes preveres estan vinculats especialment a Terrassa:

* Preveres que celebren 50 anys:

P. Lluïs Victori SJ, rector de la parròquia de la Mare de Déu de Montserrat de La Floresta i vicari de Sant Cugat del Vallès

P. Miquel Carabias SDB, rector de la parròquia de Sant Oleguer de Sabadell i resident a la comunitat de salesians de Terrassa

* Preveres que celebren 25 anys:

Mn. Josep Esplugas, rector de les parròquies de la Sagrada Família, Sant Pau i Sant Llorenç i arxiprest de Terrassa

Mn. Jaume Casas, rector de la parròquia de Santa Engràcia de Montcada i Reixach

Mn. Joan Josep Recasens, rector de la parròquia de Llinars del Vallès i arxiprest del Montseny

Dijous Sant, 13 d’abril

És un dia que es commemora la institució de l’Eucaristia a l’Últim Sopar i que es recorda el gest de Jesús de rentar els peus als deixebles. És un dia que d’una manera especial es subratlla també el manament nou de l’amor donat per Jesús als seus deixebles. El Sr. Bisbe presidirà la Missa a les 19h. a la Catedral, i rentarà els peus a 12 membres de la comunitat cristiana, i es celebra també a totes les parròquies.

Al vespre, a les 21h té lloc la Procesión del Encuentro, en el barri de les Arenes, organitzada per la parròquia de la Mare de Déu de les Arenes, amb una gran participació popular, amb diverses agrupacions de confrares. El Sr. Bisbe presideix també aquesta processó.

Divendres Sant, 14 d’abril

És el dia que es commemora la mort de Jesucrist a la creu, en el Calvari. Els cristians són convocats a una celebració de la Passió i Mort de Jesús, que no és una missa, tot i que es combrega del Cos de Crist consagrat el dia anterior. La celebració està centrada en la lectura del relat de la Passió, amb diversos lectors, i l’adoració de la Creu. El Bisbe presideix la celebració a la Catedral a les 12h. i es fa també a totes les parròquies.

Un acte molt popular en aquest dia és el Via Crucis. A la Catedral serà presidit pel Bisbe a les 20h. i participa molta gent, que acompanya el Sant Crist portat pels Portants del Sant Crist i el pas de la Pietat, portant pels membres de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors. Enguany sortir el pas de la Pietat totalment restaurat, ja que es tracta d’una talla del segle XVII que ha restaurat acuradament la Sra. Conxa Armengol. La Capella de Música de la Catedral acompanya amb el seu cant el pas del Via Crucis per la Plaça Vella, el C. Fontvella, el C. Cardaire, el C. Sant Pere, el Raval de Montserrat, el C. Unió, el C. Major i la Plaça Vella. També es fa el Via Crucis pels carrers a les parròquies de Sant Valentí i de les Fonts, així com a Ullastrell i a Matadepera.

Aquest dia també es fa a la parròquia de Sant Pere, a La Seu d’Egara, a les 10h el Sermó de les Set Paraules, un acte antic de l’Església en el que es reflexiona i es prega a partir de les darreres paraules pronunciades per Jesús a la creu. En aquest cas està organitzat pel grup Cristians per Terrassa i és un acte ecumènic, amb participació també de cristians de les esglésies evangèliques. Serà presidit per Mons. Salvador Cristau, Bisbe auxiliar.

Vetlla Pasqual, 15 d’abril

El dissabte és a l’Església un dia de silenci i de recolliment, a l’espera de celebrar la Resurrecció de Jesús a la nit.

La Vetlla Pasqual és la celebració més important de l’any dels cristians en la que es commemora la Resurrecció de Jesús. Coincideix amb la lluna plena, motiu pel qual el calendari litúrgic varia cada any en funció del calendari llunar. Els cristians són convocats a la nit per celebrar la victòria de Jesucrist. És una celebració que comença al voltant del foc, a les fosques, per encendre el ciri pasqual i fer una processó fins a dintre del temple. Es llegeixen en aquest cas més lectures, tot fent un repàs de la història de la salvació, es beneeix l’aigua del baptisme i es renoven les promeses del baptisme, i es celebra la Missa. A la Catedral el Sr. Bisbe presidirà aquesta solemnitat a les 22h. i també es celebra a totes les parròquies.

Diumenge de Pasqua, 16 d’abril

El diumenge es celebra la Resurrecció de Jesús amb gran solemnitat a totes les parròquies. El Sr. Bisbe presideix la Missa a les 12h a la Catedral amb participació de la Capella de Música de la Catedral, i impartirà la Benedicció Apostòlica a tots els cristians. Es tracta d’una pràctica reservada al Bisbe i que pot utilitzar tres vegades al llarg de l’any.

Museu de la Catedral

El Museu de la Catedral obre les seves portes el Dijous Sant i el Divendres Sant (de 10h a 12h i de 17h a 19h) i el Dissabte Sant (de 10h a 12h) i es poden contemplar, entre altres, els passos de les processons de Setmana Santa que recorrien la ciutat.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Tuesday 04 April 2017 - 15:50:03 in Varios by Director