La UPC investirà doctor ‘honoris causa’ l’astrofísic nord-americà Kip S. Thorne

Expert mundial en l'emissió d'ones gravitacionals, va ser un dels promotors del projecte LIGO i assessor científic de la pel·lícula 'Interstellar' dirigida per Cristopher Nolan

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) investirà, dijous, 25 de maig, doctor 'honoris causa' al professor Kip S. Thorne, un dels màxims experts mundials en els camps de la física teòrica, la física gravitacional i l’astrofísica. La seva trajectòria professional ha destacat en diverses àrees científiques, com ara la gravitació, l’òptica o l’astrofísica, però també en àrees marcadament tecnològiques, com ara el disseny d’algorismes de processament del senyal. L’acte d’investidura tindrà lloc a les 11.30 hores, a l’Auditori de l’edifici Vèrtex i es podrà seguir en directe per [tv.upc.edu]UPCtv.

Kip S. Thorne (Logan, Utah, 1940) és actualment Feynman Professor emèrit de Física Teòrica al California Institute of Technology (Caltech), als Estats Units. Titulat pel CalTech (1962) i doctorat per la Universitat de Princeton (1965), és un dels majors experts mundials en física gravitacional i astrofísica i, en concret, en evolució estel·lar, l’estudi dels forats negres i, especialment, l’emissió d’ones gravitatòries. És, de fet, l’autoritat mundial en aquest darrer camp: va ser un dels promotors del Laser Inteferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), un projecte que va permetre confirmar, de manera experimental, l’existència d’aquestes ones, la darrera de les prediccions de la Teoria de la Relativitat General d’Albert Einstein que encara estava per comprovar. Un descobriment que ha suposat l’obertura d’una nova era per a la física, l’astrofísica i la cosmologia ja que permetrà explorar les propietats de l’Univers mitjançant una nova finestra observacional i que ha estat comparat amb el que va suposar la introducció dels primers telescopis òptics per a l’observació astronòmica. És, juntament amb Rainer Weiss i Ronald Drever —impulsors, juntament amb Thorne, del projecte LIGO— un ferm candidat per guanyar el proper Premi Nobel de Física per aquest descobriment.

La recerca de Thorne no s’ha centrat només en àrees científiques, com ara la gravitació, l’òptica i l’astrofísica, sinó també en àrees de caire marcadament tecnològic, com ara el disseny d’algorismes de processat de senyal, conformant d’aquesta manera una trajectòria professional de marcat caire multidisciplinari. L’impacte de la seva tasca acadèmica és inqüestionable ja que els seus treballs han rebut més de 30.000 cites, acredita un índex H de 79, i ha estat el mentor de tota una generació de científics que han realitzat la tesi doctoral sota la seva supervisió. Thorne ha rebut, a més, nombrosos reconeixements de les institucions acadèmiques més prestigioses del món.

Des de 2009, Thorne compagina la seva recerca científica amb la faceta d’escriptor i divulgador científic. Va ser assessor científic i productor executiu de la pel·lícula 'Interstellar', dirigida per Christopher Nolan, i que planteja la possibilitat de viatjar en el temps a través d’un forat de cuc. La principal línia de recerca actual de Thorne és l’exploració dels comportaments dinàmics no lineals de la curvatura espai-temps a través de simulacions per ordinador i càlculs analítics.

La proposta d’investir el professor Thorne doctor ‘honoris causa’ ha estat promoguda pel Departament de Física i el professor Enrique García-Berro, d’aquest Departament, serà l’encarregat de fer la laudatio dels mèrits de l’astrofísic nord-americà. La proposta, aprovada pel Consell de Govern de la UPC el 15 de desembre passat, compta amb el suport de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) —institut universitari de recerca adscrit a la UPC—, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), el Max Plank Institute for Gravitational Physics de la Leibniz Universität Hannover, el Departament de Física de la Università degli Studi di Trento i el Departament de Matemàtica Aplicada i Física Teòrica de la University of Cambridge.

Col·loqui a l'ICFO i conferència a La Pedrera
Durant la seva estada a Barcelona per a l’acte d’investidura, el professor Thorne participarà en el col·loqui Geometrodynamics: Exploring the Nonlinear Dynamics of Curved Spacetime with Computer Simulations and Gravitational-Wave Observations, que tindrà lloc a l’Auditori de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), al Campus del Baix Llobregat de la UPC, a Castelldefels, divendres, 26 de maig, a les 12 h. Aquella mateixa tarda, a les 18 h, el científic realitzarà la conferència titulada Exploring the Univers with Gravitational Waves: from the Bib Bang to Black Holes a La Pedrera, a Barcelona.

Projecció d’‘Interstellar’ i conferències sobre ones gravitacionals a la UPC
Amb motiu de la visita de Kip S. Thorne, la UPC ha organitzat tres activitats que tindran lloc a Barcelona. La primera és la conferència Ones gravitatòries: El so de l’espai-temps, que impartirà Carlos F. Sopuerta, de l’Institut de Ciències de l’Espai, el dilluns 22 de maig, a les 12 h, a la Sala d’Actes de la Facultat de Matemàtiques i Estadística (C. Pau Gargallo, 14).

La segona és la conferència Les ones gravitacionals: les noves missatgeres de l’univers, que impartirà Alícia M. Sintes, professora de la Universitat de les Illes Balears, el dimecres, 24 de maig, a les 12 h, l’Aula Màster de Campus Nord (C. Jordi Girona, 1-3).

El mateix dia 24 de maig i també a l’Aula Màster del Campus Nord, a les 18 h, es projectarà la pel·lícula 'Interstellar', de la qual Thorne ha estat assessor científic i productor executiu. La projecció anirà precedida per una presentació per part del professor Jordi José, divulgador científic expert en ciència ficció i que utilitza el gènere com a element docent.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Thursday 18 May 2017 - 09:48:34 in Varios by Director