Un estudi puntua amb un notable l'oferta comercial existent a Terrassa

L'enquesta, presentada aquest dilluns a la Taula de Comerç Local, indica que les llars terrassenques valoren amb un 7,47 l'oferta comercial de la ciutat

L'Estudi "Hàbits de Consum i Compra", impulsat per l'Ajuntament de Terrassa i la Diputació de Barcelona, s'ha realitzat en base a 1.200 enquestes efectuades entre el 17 de gener i el 16 de març de 2017 als diferents districtes de la ciutat. L'Ajuntament de Terrassa, a través del Servei de Comerç, està interessat en obtenir dades que permetin una aproximació als hàbits de consum de la població i d'aquesta forma poder establir futures accions que ajudin a consolidar, dinamitzar i promocionar el sector comercial a la ciutat.

Amb aquest objectiu, l'Ajuntament va acordar amb la Diputació de Barcelona que en el cas de Terrassa, l'estudi ampliés de 200 a 1.200 les enquestes previstes per poder així obtenir una anàlisi més exhaustiva i detallada sobre els hàbits de consum i compra a la ciutat.

L'Ajuntament de Terrassa ha presentat els resultats de l'estudi aquest dilluns a la Taula de Comerç Local, l'organisme que engloba els principals agents del sector presents a Terrassa, amb la intenció de continuar treballant conjuntament i facilitar als i les professionals del sector comercial totes aquelles eines de coneixement o de millora que l'administració pot posar al seu servei.

L'oferta comercial valorada amb notable

Els resultats del treball indiquen que l'oferta comercial a nivell municipal es valora de forma molt positiva entre la població i obté una puntuació mitjana de 7,47 en una escala de 0 a 10. Superant la mitjana del conjunt del Vallès Occidental (7,02) i de la província de Barcelona (7,24)

A nivell de barris, l'oferta comercial existent obté una valoració mitjana de 6,38 sobre 10, superant la mitjana del Vallès Occidental (5,93) i situant-se lleugerament per sota de la mitjana de la província de Barcelona (6,74). Les llars ubicades al Districte 1 són les que valoren millor l'oferta comercial existent (7,18), seguides del Districte 5 (6,71), el Districte 6 (6,57), el Districte 4 (6,30), el Districte 2 (5,83) i el Districte 3 (5,11)

Pel que fa a valoracions més específiques i també relacionades amb l'oferta comercial a Terrassa, les persones enquestades puntuen amb un notable aspectes com els horaris comercials (7,89 sobre 10) la professionalitat dels comerciants (7,60) la varietat de l'oferta existent a la ciutat (7,39) o la seva qualitat (7,35).

En canvi, altres indicadors relacionats amb l'oferta comercial de la ciutat com la disponibilitat d'estacionament en zones comercials o el preu dels aparcaments en aquestes zones apareixen com alguns dels aspectes a millorar segons les persones enquestades. Un fet que es repeteix també en les dades registrades a nivell comarcal i en el conjunt de la província de Barcelona

El tinent d'alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat i regidor de comerç, Amadeu Aguado, considera que: "Aquestes dades indiquen que Terrassa presenta una oferta comercial molt ben valorada per la població i que per a la majoria de terrassencs i terrassenques les compres de proximitat, al seu barri o lloc de residència són en la major part de les ocasions, la seva primera opció. Amadeu Aguado també ha afegit que: "L'estudi ens permetrà conèixer amb més detall aquests hàbits de consum i d'aquesta forma poder estudiar futures accions que permetin consolidar, enfortir i millorar el comerç local, buscant al mateix temps la millor experiència de compra possible per als consumidors i consumidores".

Pel que fa referència als hàbits de compra, l'estudi destaca que la proximitat és un factor fonamental en la localització de les compres d'alimentació o dels productes més quotidians. D'aquesta forma, la major part de les persones enquestades realitza les compres d'alimentació fresca (83,3%) la resta de productes alimentaris (78,3%) i els productes quotidians no alimentaris (77,7%) en el seu barri de residència. Mentre que l'equipament i els complements personals (60,1%) i equipament de la llar (52,9%) s'acostuma a comprar en altres barris o zones del mateix municipi o bé desplaçant-se fins a altres poblacions (20,5% en el cas d'equipament personal i 19,4% en el cas d'equipament de la llar).

Segons les dades recollides a l'estudi, els productes alimentaris es compren un cop per setmana, mentre que aquells més quotidians no alimentaris s'acostumen a adquirir un cop al mes i els equipaments i complements personals un cop cada 3 o 6 mesos.

També relacionat amb els hàbits de compra, la major part de les persones enquestades acostumen a adquirir els productes d'alimentació i aquells més quotidians de dilluns a dijous (37,2%), els divendres (27,1%) o bé ho fan indistintament durant la setmana sense fixar un dia concret (23,1%). En canvi, la compra d'aquells productes no quotidians i que tenen a veure amb l'equipament de la persona o de la llar s'acostumen a fer en dissabte (35,2%) o al llarg de la setmana (40,9%). En aquest sentit, l'estudi indica que la franja horària en la que les persones enquestades acostumen a realitzar les seves compres està compresa en horaris de matí (fins a les 13 h) o de tarda (a partir de les 17 h).

Pel que fa a la despesa mensual en productes d'alimentació i aquells més habituals, la mitjana de les llars de Terrassa es situa en els 443,2 euros (aproximadament 5.318 euros anuals) tot i que s'observen variacions importants depenent del tipus de llar (unipersonal, amb parella, amb fills, etc.) La xifra està per sobre de la mitjana de la comarca (440,7 euros) i també de la registrada a la província de Barcelona (420,2 euros). En el cas de Terrassa, el Districte 1 es el que registra la mitjana més elevada de despesa mensual en alimentació amb una xifra de 457,3 euros, mentre que en el Districte 2 aquesta mitjana es situa en els 404,3 euros.

L'estudi també posa de relleu la importància, cada cop més estesa entre les consumidores i consumidors, de disposar de comerços on poder adquirir productes ecològics, de proximitat o directament del productor. Les xifres també indiquen que fins a un 39,5% de les llars enquestades han realitzat alguna compra per Internet durant l'últim any, destacant principalment les llars de parelles amb fills menors i majors de 18 anys.

En els propers mesos, l'Ajuntament de Terrassa té previst organitzar unes jornades conjuntament amb els principals agents del sector comercial de la ciutat amb la intenció d'analitzar amb detall les dades obtingudes gràcies a aquest estudi, així com altres temes relacionats amb l'àmbit del comerç local.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Tuesday 31 October 2017 - 17:05:32 in Varios by Director