FP Dual i precarització

Durant la reunió mantinguda entre el Departament d'Ensenyament i la Junta de Personal Docent no Universitari del Vallès Occidental, el passat 31 de maig, ensenyament ens comunica una dada molt interessant sobre la FP Dual: 427 alumnes (92,23%) han fet FP Dual amb beca i només 36 alumnes (7,77%) amb contracte de treball per a la formació i l’aprenentatge.

Es veu que a les empreses, i al departament d’ensenyament que ho permet, els hi sembla massa car tenir als alumnes amb contracte per a la formació que és el contracte amb la retribució més baixa que permet l’ET, i per això decideixen tenir als alumnes de FP Dual en la modalitat de becari i per tant pagant el 75% de l’IPREM que equival a 403 €/mes.


Els centres de FP estem corrent el perill de convertir-nos en una mena d’ETT’s.

Però, amb aquesta pràctica, encara precaritzem més el mercat laboral. Perquè, no només potenciem la contractació temporal com fan les ETT’S, sinó també la contractació amb la retribució més baixa.

Per tant precaritzem doblament el mercat laboral: en la temporalitat i en la retribució. I alhora podem fer fora d’aquest mercat a treballadors i treballadores que es troben en condicions més dignes.

El nostre intent d’apropar l’empresa als centres de FP, i alhora reduir l’atur juvenil, està fent que tot sigui permès tant des del punt de vista laboral com educatiu.

Es diu que com més formació pràctica més gran utilitat, i d’aquí a que no hi ha millor formació pràctica adaptada a les necessitats de les empreses que la pròpia formació a l’empresa no hi ha més que un pas. Aquest argument, tan evidentment interessat, està en el nucli de vàries de les reformes que s’han fet al nostre país, tant a l’educació com en l’àmbit laboral.

Per la banda de l’educació veiem com tots els programes des de la FP fins a la Universitat introdueixen les pràctiques a l’empresa. En l’àmbit laboral, l’argument que l’educació no respon a les necessitats de les empreses, junt a la pressió per les taxes d’atur, ha fet que s’hagin pres mesures per a “facilitar la inserció” a través de les pràctiques. Tot això ha servit com a excusa per a la precarització de les condicions laborals amb tot un entramat de normes, programes i modalitats de formació i practiques, que fan que la seva visió en conjunt ens produeixi la sospita de que la voluntat de tot plegat es posar a disposició de les empreses mà d’obra barata amb processos de selecció gratuïts.

Junt amb tota la problemàtica que tenim amb la Dual també ens trobem que ensenyament tampoc informa a ningú de quins són els seus plans estratègics sobre la FP. Per tant desconeixem quins cicles desapareixen, es traslladen o es converteixen en Dual.

Per què tant ocultisme?
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Monday 04 June 2018 - 22:06:21 in Varios by Director