Xips d'estiu a la UPC, cursos, tallers i campus que ofereix la Universitat a diversos campus i centres docents

Un estiu més, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ofereix cursos, tallers i campus adreçats a estudiantat i professorat, tant de secundària com universitari, a professionals i al públic en general, i que tenen lloc a Barcelona, Castelldefels, Manresa i comarca del Berguedà, i a Vilanova i la Geltrú.


Les activitats per aquest estiu programades a la UPC abasten un ampli ventall de temes, que van des de les matemàtiques i la programació fins al millor aprofitament dels recursos naturals, passant per la inventiva tecnològica, els drons o l’elaboració de cervesa artesana, sense descuidar els idiomes ni les relacions humanes, socials i interculturals.

A Barcelona, l’oferta destinada a estudiants d’ESO, batxillerat i Graus Formatius de Grau Superior es concreta en la tercera edició del Campus científic de la Facultat de Matemàtiques i Estadística; en un curs de programació per resoldre problemes algorísmics o el Barcelona Tech Math Summer Camp, una introducció a la matemàtica superior.

L’estudiantat de secundària també té al seu abast un taller sobre revestiments de terra cura, per descobrir tècniques de construcció tradicional i la seva relació amb l’arquitectura.

Tornant a l’àmbit matemàtic, però per a públic universitari o més especialitzat, s’imparteix la XI Summer School MESIO UPC-UB, un programa especialitzat que profunditza en la formació, tant professional com de recerca, del màster interuniversitari en Estadística i Investigació Operativa (interuniversitari de la UPC i la Universitat de Barcelona).

D’altra banda, la iniciativa Young Professionals in Space, oberta a joves universitaris, professionals i amants de l’espai, reuneix a científics, enginyers i persones rellevants de la indústria d’aquest sector, un esdeveniment on dialogar al voltant de les noves descobertes, els avenços tecnològics i les noves oportunitats. Durant aquest workshop, estudiants i recent titulats construiran un Cansat (un petit aparell o sistema de la mida d’una llauna de refresc que complir missions concretes i que s’utilitza per impartir docència en satèl·lits), el qual es llançarà en un coet real fins a un o dos kilòmetres d’altitud.

A Castelldefels, “un esdeveniment catastròfic i inesperat ha succeït. Ningú no sap ben bé què ha passat: no sabem si és segur sortir a l’exterior i cada minut és vital. El repte és màxim: sobreviure.” Aquest és el punt de partida de l’UP4 Camp UPC Castelldefels, en el marc del qual un grup de 20 estudiants de secundària, distribuïts en tres equips, hauran d’afrontar, durant una setmana, aquesta situació inesperada. Cada dia hauran de resoldre, treballant en equip, un repte en què la ciència i la tecnologia són clau per trobar solucions i, en definitiva, sobreviure.

En la mateixa localitat, joves de mínim 12 anys poden participar al programa de la Universitat d'Estiu de Ciència i Tecnologia CasTECHdefels, que dóna a conèixer, a través de 15 tallers, la ciència i la tecnologia que s'amaga darrera les parets de les escoles i centres de recerca del Campus del Baix Llobregat. Una activitat que, de forma específica i amb el títol de Ciència en Família!, s’ofereix també a famílies curioses amb nens i nenes a partir de 8 anys.

Els estudiants i el professorat de secundària també poden participar, de forma conjunta en el mateix campus, al Programa Talent, que proposa cursos de programació gràfica i de videojocs amb Arduino - Gameduino, així com de Kinect v2. Més específica per al professorat, l’Aula BIOTIC ofereix un curs sobre com aplicar les noves tecnologies als horts escolars i un altre sobre Arduino des de zero.

Tant l’estudiantat de secundària com el públic en general poden inscriure’s també a altres cursos, com ara el de com pilotar un dron de carreres. Per a per al públic més adult i interessat en la producció de cervesa artesanal, també s’ofereix en un curs específic per aprendre a elaborar-la.

A Manresa, les activitats programades per a l’estiu comprenen un taller de tecnologia introduirà als estudiants de secundària al món de l'enginyeria: disseny i impressió 3D, geologia, química, electrònica, mecànica i programació, mentre que la setmana ‘Frikiweek’ oferirà tallers, xerrades i demostracions d'eines i tecnologies en l'àmbit TIC per a totes les edats. També s’ofereix un taller d’Arduino, orientat a dotar d'eines per dissenyar material didàctic utilitzant aquest maquinari lliure com a recurs pedagògic, adreçat al professorat de secundària.

Seguint per la Catalunya Central, per vint-i-cinquè any consecutiu la comarca del Berguedà és l’entorn que on té lloc la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura (UCEN), destinada a professorat de secundària, estudiants universitaris i a altres professionals o persones interessades en l'aprofitament dels recursos naturals. En l’edició d’enguany, els temes són la biomassa forestal, el patrimoni rural i la fotografia de natura.

Un any més, a Sant Cugat, el Centre de Càlcul de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès ofereix als Cursets d'Informàtica CCLAIA, adreçats tant a estudiants universitaris com a professionals i públic en general. Abasten programari com Autocad, Revit Architecture, 3DStudio, Allplan, Archicad, MicroStations Render, Photoshop, InDesign o Cype, entre d’altres.

A Terrassa, el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia organitza dos tallers d'estiu gratuïts adreçats a alumnes de la ESO i de Batxillerat, un d’inici a la postproducció amb After Effects i un altre introductori al món dels videojocs, mentre que l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa impartirà, per al conjunt d’estudiants de secundària, una àmplia oferta d’activitats d’estiu que van des d’aprendre programació i eines multimèdia per a tractar imatges i documents o per a crear webs fins a cursos i tallers d’impressió en 3D, muntatge de drons o sobre l’ús de la biomassa per un futur més sostenible, entre d’altres propostes.

A Vilanova i la Geltrú s’imparteix, un estiu, més, el Campus Universitari de la Mediterrània, un programa de cursos relacionats amb la societat, la tecnologia, l’empresa i el medi ambient obert tant a universitaris com a professionals i la societat en general organitzat. Entre els cursos programats es troben des de un curs espefícific del grau en Ciències i Tecnologies del Mar a la UPC, fins a mètodes per millorar la un funcionament més proactiu en els entorns laborals, passant per la riquesa ornitològica dels ocells marítims de la comarca.

L’oferta es completa amb els cursos d’idiomes i de comunicació que s’ofereixen a través del Servei de Llengües i Terminologia de la Universitat i amb la formació permanent que imparteix l’Institut de Ciències de l’Educació de la UPC, adreçades al professorat d'ESO i batxillerat de l'àmbit de la tecnologia, les ciències experimentals, les matemàtiques i de cicles formatius de les famílies industrial, incloses en el Pla de Formació Permanent del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

D’altra banda, fora de les fronteres, tindrà lloc el campus internacional The Energy Transition Business Camp-Karlsruhe, organitzat en el marc del programa InnoEnergy i que tindrà lloc a Alemanya del 26 al 29 de juliol. Els estudiants de la UPC que siguin seleccionats, tindran les despeses d'allotjament, manutenció i transport cobertes.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Tuesday 05 June 2018 - 17:29:30 in Varios by Director