Terrassa en Comú demana la retirada immediata del Decret Llei 5/2019 de mesures urgents per a millorar l'accés a l'habitatge, fet d'esquenes als ajuntaments i a la ciutadania

Des de Terrassa en Comú hem presentat un acord de Junta de Portaveus per demanar al Govern de la Generalitat de Catalunya a la retirada immediata del Decret Llei 5/2019 de mesures urgents per a millorar l'accés a l'habitatge, i als grups parlamentaris la no ratificació en el Parlament. Un decret fet d'esquena als Ajuntaments, les entitats i la ciutadania. L'acord també demana iniciar un procés de debat, consens i propostes per a elaborar un nou Decret Llei amb el màxim consens i que suposi un avenç en la garantia del dret a l'habitatge i la ciutat a Catalunya, i no un pas enrere.

Un Acord que hem presentat per dos motius clau: el primer perquè aquest Decret Llei fa tot el contrari al que s'anuncia al títol. El govern de la Generalitat no només incompleix amb les seves obligacions en matèria d'habitatge, sinó que ara intenta bloquejar les polítiques que fan alguns ajuntaments i carregar-los tota la responsabilitat, sense les aportacions pressupostàries que li corresponen, impulsant aquest Decret llei per la porta de darrere, sense la participació dels Ajuntaments, ni de les entitats que treballen pel dret a l'habitatge i que han liderat durant molts anys els canvis normatius per a fer-ho efectiu. El segon perquè estem davant d'una nova Llei Òmnibus com la que Artur Mas va aprovar el 2011, amb desenes de modificacions que tindran efectes molt negatius a curt, mitjà i llarg termini en termes de protecció del dret a l'habitatge i dret a la ciutat.

Quines són les mesures que suposen un important pas enrere en la defensa del dret a l'habitatge a Catalunya? 1) Liberalitza el model actual d'habitatge protegit per poder fixar preus més alts en funció del barri. Una demanda dels promotors privats que promou la segregació en funció de la renda i desvirtua un dels objectius de la mesura del 30%. 2) El decret renuncia a atorgar la qualificació permanent a tots els habitatges de protecció oficial. 3) Proposen que la Generalitat deixi de tenir cap responsabilitat en l'atenció als casos de desnonament i la traslladen als Ajuntaments. 4) Es tracta d'un decret que s'ha fet d'esquena a qui cada dia dóna la cara en primera línia defensant el dret a l'habitatge a Catalunya: ciutadania, entitats i món local. Imposar mesures sense la seva participació és tota una declaració d'intencions per part del Conseller. 5) Obliga a construir als Ajuntaments en un termini de 2 anys en tots els solars aconseguits pel dret de cessió del 10%, sense cap aportació econòmica de la Generalitat. 6) Les mesures per a propiciar una moderació dels preus del lloguer dels habitatges lliures és absolutament insuficient i un brindis al sol, ja que obliga a incloure índex de preus a les ofertes i contractes de lloguer, sense obligació de respectar aquest, és merament un element informatiu.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Tuesday 26 March 2019 - 17:11:53 in Varios by Director