El PSC impulsa un acord de portaveus per promoure una reforma horària, que millori la conciliació i el benestar social

L’objectiu fonamental d’aquest acord és impulsar uns horaris beneficiosos per a les institucions, les empreses i la ciutadania, que s’adaptin a les necessitats de la nova societat del coneixement i del consum, amb més complexitat social i augment progressiu de les desigualtats.

El Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Terrassa ha estat l’impulsor d’aquest acord, que suposa un pas més en el Pla d’usos del temps que es va aprovar l’any 2011. Segons la regidora de Polítiques de gènere i Usos del temps, Almudena Almagro: “des de llavors hem dut a terme diverses mesures, des de diferents àmbits, com són per exemple la finestreta única o l’ampliació dels horaris de les escoles bressol per tal de millorar la conciliació horària i estalviar temps a la ciutadania”.
Ara bé, encara hi ha molta feina per fer. La desorganització horària a Catalunya és resultat de la superposició dels vells horaris fabrils, agreujats per transformacions patides pel creixement econòmic durant el franquisme i l’impacte de les demandes pròpies dels anys de creixement desordenat, especialment del sector dels serveis, i també sovint, de la cultura del presencialisme al treball, o bé per la necessitat de realitzar llargues jornades de treball per assolir salaris adequats al cost real de la vida. Aquesta situació deriva en seriosos obstacles per a la competitivitat “a Espanya fem jornades laborals interminables, que no es tradueixen en uns nivells productius més alts, al contrari” ha explicat Almagro, que ha afegit: “cal anar cap a un model més europeu; la nostra jornada poc compactada provoca sopar a partir de les 21h en el millor dels casos, dificulta el temps de cura d’infants i gent gran, afebleix la participació cívica i comunitària, impossibilita el consum i gaudi de la cultura i per descomptat baixa l’eficiència de les organitzacions.
Amb aquest acord, es pretén arribar a un Pacte social que compti amb la participació dels grups municipals, sindicats, així com els agents socials i econòmics de la ciutat. Segons Almudena Almagro: “abans de final de mandat, volem elaborar un informe que reculli les primeres conclusions sobre l’evolució del Pacte Social pels Usos del Temps a Terrassa, així com la possibilitat de determinar l’ordre d’accions i mesures concretes que facin possible la transició cap a la reforma horària”. En aquest sentit, la regidora també ha explicat que el debat sobre la reforma horària “s’ha de traslladar a la ciutadania i a les empreses, que han de veure aquest canvi de model com una eina més d’innovació” .
Així mateix, l’acord de portaveus recull que l’Ajuntament s’adhereixi a la campanya a favor de la reforma horària (http://www.reformahoraria.cat/).
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Thursday 24 July 2014 - 09:14:39 in Varios by Director