La primera avaluació dels danys de la ventada en espais i serveis públics supera el milió d’euros

Només reposar els arbres del casc urbà costarà mig milió

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha fet pública avui la primera estimació de
l’impacte econòmic de la ventada del passat dimarts, després del recorregut que ha
fet per la ciutat amb el delegat del Govern de la Generalitat per a les comarques de Barcelona, Fernando Brea. Els càlculs que ha pogut fer fins ara l’Ajuntament de
Terrassa indiquen que el cost de les reparacions dels danys de la ventada superarà
el milió d’euros.Ballart i Brea han fet un itinerari pels llocs més afectats de la ciutat acompanyats de la tinent d’alcalde de Planificació Urbanística i Territori, Carme Labòria, la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Eva Herrero, el regidor de Manteniment Urbà, Pedro Domínguez, i representants dels grups municipals. La comitiva ha visitat, entre altres indrets, el parc de Sant Jordi, l’entorn del cementiri municipal i els barris de Sant
Llorenç i Pla del Bonaire, on s’ha pogut constatar que, malgrat la feina intensiva dels equips de gestió de l’espai públic des del mateix dimarts, els efectes de la ventada són ben visibles a molts punts de la ciutat.
Segons les estimacions realitzades, només a la trama urbana (és a dir, sense
comptar urbanitzacions ni entorn natural) s’han perdut al voltant d’un miler d’arbres.
La reposició d’aquest arbrat per exemplars nous està valorada en prop de mig milió
d’euros, encara que el valor patrimonial dels exemplars perduts, molts dels quals
eren centenaris, supera el milió d’euros. Pel que fa a enllumenat públic, les
reparacions s’han valorat en prop de 50.000 euros. A aquestes xifres cal afegir la
reposició o reparació de mobiliari urbà, voreres, paviments i altres elements, a més d’alguns danys en equipaments.
L’alcalde va signar el passat dimecres un decret d’emergència que ha permés
agilitzar la contractació de serveis extraordinaris a diverses empreses. Fins ara ja s’han fet contractacions per valor de 134.300€ a través del servei de Gestió de
l’Espai Públic. Actualment hi ha 168 persones (140 treballadors municipals i 28 d’empreses contractades) treballant en tasques de neteja i reparació a la via pública i també en murs i arbrats privats.
Durant la visita d’avui, l’alcalde ha agrait la tasca de tots els serveis municipals durant aquest dies, així com la col·laboració ciutadana en general i especialment lad’aquelles persones que han mostrat la seva predisposició per en tot tipus de tasques. En aquest sentit, l’Ajuntament de Terrassa es coordinarà amb els Voluntaris Forestals per tal de poder canalitzar de la millora manera possible aquests oferiments, tenint en compte que algunes tasques, com ara la tala i desbrossament d’arbrat, són molt tècniques i necessiten formació específica.
La fusta retirada de l’espai públic s’està portant al viver municipal i es destinarà a la producció de biomassa per calderes d’aigua calenta i calefacció dels equipaments
públics.Pel que fa als arbres i vegetació de jardins privats afectats, la ciutadania ha de fer ús de les deixalleries municipals per la seva gestió, que permetrà també el seu aprofitament com a biomassa. En cap cas es pot abandonar aquesta fusta a l’espai públic ni dipositar als contenidors.
En el cas de propietats privades on hi ha elements de fibrociment (uralita) que hagin patit danys, l’Ajuntament de Terrassa recorda a la ciutadania que aquest és un residu perillós, que no es pot abandonar a l’espai públic ni dipositar als contenidors, i que s’ha de portar a les deixalleries municipals.
Afectacions al medi natural.
Pel que fa a l’entorn de la ciutat, s’han retirat els arbres d’alguns camins però queda encara molta feina per fer. L’afectació més important en el medi natural es situa a l’est del terme municipal, però també hi ha danys importants al nord (excepte a la Serra de l’Obac, que ha resultat la zona menys afectada) i als relleus de la part oest del terme. Molts camins rurals es troben tallats, amb afectacions que van des d’uns pocs arbres caiguts fins a centenars d’arbres.
Els boscos i els torrents també tenen afectacions molt importants, que encara no
s’ha pogut quantificar. En tot cas, estem parlant de milers d’arbres la retirada dels quals tindrà un cost molt elevat, igual que la restauració i reforestació dels terrenys.
Destaquen les afectacions als torrents de la Grípia, de la Betzuca i del Sagrament, a l’est del terme municipal.
L’avaluació global dels danys es complementarà en els propers dies amb la
quantificació dels danys ocasionats a tercers i amb els danys registrats en propietats privades.
Atenció als damnificats
Mentrestant, l’Ajuntament de Terrassa continua atenent els ciutadans i ciutadanes
que han patit danys per la ventada. Més de 50 persones han passat ja pel punt
d’atenció creat a les dependències de plaça Didó. D’aquestes, 12 han presentat
reclamacions a l’Ajuntament per danys provocats per elements de mobiliari urbà, que cobrirà l’assegurança de responsabilitat civil del Consistori. La resta han estat consultes relacionades amb reclamacions a particulars o gestions amb les
asseguradores.
A banda d’aquest punt d’atenció presencial, les Oficines d’Atenciñó Ciutadana dels
districtes i el 010 també atenen les consultes i peticions de la ciutadania. De fet el 010 ha estat fins ara la via més utilitzada per la ciutadania, atenent unes 3.500 trucades relacionades amb la ventada en tres dies.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Friday 12 December 2014 - 11:51:34 in Varios by Director