Crescudes de l'Ebre, mesures contraproduents i declaracions oportunistes

Ecologistes en Acció se solidaritza amb la població afectada per les inundacions i demana responsabilitat política davant un problema d'ordenació del territori.

Les inundacions de l'Ebre dels últims dies han provocat greus efectes en localitats riberenques, però també declaracions oportunistes, reclamacions de mesures contraproduents i acusacions a organitzacions ecologistes. Els dragats, embassaments i motes no són la solució per evitar-ho. Més aviat es tracta d'un problema d'ordenació del territori i de la necessitat d'aprendre a conviure amb les dinàmiques naturals del riu.

La confluència de pluges amb el desglaç al Pirineu, ha provocat una important avinguda en el tram mig de l'Ebre, inundacions d'amples extensions del territori, cosa que ha suposat nombrosos danys materials.

Ecologistes en Acció en primer lloc mostra la seva total solidaritat amb les persones afectades, entre les quals s'hi troben membres de l'organització. Lamenta també les declaracions oportunistes durant aquests dies que pretenen amagar la falta de previsió, desviar l'atenció i defugir les responsabilitats.

Des de diferents sectors es reclama la realització de “neteges” en la llera, així com l'adopció d'una sèrie de mesures constructives i, fins i tot, canvis legislatius. Aquestes mesures produirien, sense dubtes, greus danys mediambientals, com importants alteracions en l'ecosistema fluvial. Però a més resulten de molt escassa utilitat per a la lluita contra les crescudes impetuoses dels rius, les avingudes. Ja s'han realitzat puntualment en els últims anys, amb nul resultat.

Les “neteges” poden fins i tot ser contraproduents. La denominada “neteja” de lleres consisteix en l'eliminació de tota la vegetació de ribera, així com el dragat del riu, transformant-lo en un canal artificial. Cosa que genera un evident dany mediambiental, però, a més a més, pot arribar a agreujar notablement els efectes de les inundacions. El bosc de ribera ajuda a pal·liar els efectes negatius de les avingudes, al ralentitzar la velocitat de l'aigua. Quan s'elimina l'aigua discórrer sense obstacles a bastant major velocitat, la qual cosa produeix majors danys materials i major risc per a les persones.

Es diu que l'avinguda que es registra aquests dies és la major produïda en l'Ebre des de 2003. Ara bé, si només han passat 12 anys des d'una crescuda similar, tot apunta a què no es tracta d'un succés extraordinari. Tot apunta a què per on discórrer l'aigua és, en bona mesura, la seva llera natural. En les últimes dècades s'ha construït massivament en les zones inundables, i fins i tot dins la mateixa llera, cosa que es de suposar que cada cert nombre d'anys aquestes àrees siguin ocupades per aigua. La lògica apunta a la necessitat de conservar boscos de ribera i realitzar només conreus inundables a prop de la llera.

Des d'Ecologistes en Acció s'estima que existeixen a l'Estat espanyol més de 30.000 habitatges situades dins la llera i zones inundables, nombre que continua incrementant-se any darrere any, sense que des de les administracions responsables es faci gaire, per no dir res, per evitar-ho.

Per tot plegat es demana al Govern de l'Estat per a la conca de l'Ebre, al Govern de Catalunya per a les Conques Internes de Catalunya i a la resta de Governs autonòmics a les conques que siguin de la seva competència adoptin les mesures necessàries a fi de bé les lleres i les zones inundables quedin lliures de construccions inadequades i que es procedeixi a la restauració de boscos de ribera originaris, tant per qüestions ambientals, com pel fet de ser la forma més eficaç de minimitzar els efectes de les avingudes. El que es proposa no res nou, de fet és exactament el que s'indica en l'article 28 del Pla Hidrològic Nacional, que han de fer les administracions competents.

Aquesta és l'única forma realment eficaç de lluitar contra els efectes negatius de les avingudes i inundacions, atès que és ben cert que a mig termini no pot predir-se quan plourà, on i quant, però sempre se sap per on correrà l'aigua.


Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Wednesday 04 March 2015 - 11:48:27 in Varios by Director