La Taula d’Igualtat i Usos del Temps fa les primeres propostes per arribar a un Pacte Ciutadà del Temps a Terrassa

La Junta de Portaveus presenta avui al Ple una proposta que demana major
coresponsabilitat en el temps que homes i dones dediquen a les tasques
domèstiques i assistencials


La Taula Ciutadana d’Igualtat i Usos del Temps ha consensuat més de 40 propostes
que constitueixen l'inici d'un procés per formalitzar un Pacte Ciutadà del Temps a
Terrassa amb l’objectiu de crear un consens col·lectiu de ciutat per harmonitzar els horaris de la ciutat paulatinament. Aquestes propostes ja han estat elevades a les diferents àrees de l'Ajuntament per valorar la seva viabilitat i treballar-les de manera transversal. Les primeres es basen en estudiar i analitzar inicialment el propi ritme del temps a Terrassa, adaptar-lo a les necessitats i els projectes de futur de la ciutat, així com formar, informar i sensibilitzar als diferents agents de la ciutat dels beneficis d'una bona harmonització del temps.
Al Pacte Ciutadà del Temps a Terrassa es podran adherir les associacions, entitats,organitzacions socials i econòmiques, i qualsevol persona que vulgui construir conjuntament un model de ciutat que tingui en compte les necessitats dels temps dels terrassencs i terrassenques per tal de millorar la seva qualitat de vida.
La Taula Ciutadana d’Igualtat i Usos del Temps, constituïda el 28 d'octubre de 2014 com a òrgan de participació, està formada per una trentena de persones que
representen entitats culturals, educatives, de lleure infantil i juvenil, esportives i socials, centrals sindicals, partits polítics, o mitjans de comunicació, entre d’altres. El seu objectiu és el de promoure la reflexió i el debat sobre una nova organització del temps i impulsar el Pacte Ciutadà del Temps per fer que Terrassa esdevingui una ciutat que prioritzi l’equilibri i l’harmonia dels usos del temps en la vida de les persones i doni resposta a les noves necessitats de la ciutadania.

Proposta al Ple per impulsar l’equilibri en el temps de dones i homes
D’altra banda, avui es presenta al Ple Municipal una proposta d’acord de la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Terrassa amb motiu del Dia Internacional de les
Dones, celebrat el passat 8 de març. Entre altres aspectes, la proposta demana
l’impuls, a través de la formació i la sensibilització, d’una major coresponsabilitat
entre homes i dones en la cura de la família i la llar que permeti l’harmonització dels temps de treball, de família, de formació, de participació social o d’oci, entre d’altres.
Aquesta proposta sorgeix de la necessitat d’equilibrar el nombre d’hores que homes i dones dediquen a tenir cura de les feines familiars, assistencials i de la llar,independentment que treballin fora de casa. La manca de coresponsabilitat en els usos del temps fa que les actuals retallades afectin especialment les dones, ja que són elles les que s’han d’encarregar de la llar i de les persones dependents (gent gran, infants, persones amb discapacitat o malalties cròniques, etc.). Aquesta situació fa que moltes dones supleixin gratuïtament els serveis i prestacions que l’estat no cobreix.
En aquest sentit, la regidora de Polítiques de Gènere i Usos del Temps, Almudena
Almagro, recorda que: “nombrosos estudis indiquen que l'actual distribució
d'horaris al nostre país té un impacte negatiu directe sobre les persones, com
és la salut, la manca de participació social i política de la ciutadania, els
problemes de conciliació laboral i familiar, o el fracàs escolar, entre d’altres”.
El col·lectiu més afectat per l’actual horari, continua sent el de les dones amb
responsabilitats familiars. Com a exemple, l’estudi “Mares sobrecarregades”, fet pels sociòlegs de la Universitat de Barcelona Albert Julià i Sandra Escapa, arriba a la conclusió que la mitjana de la dedicació a les tasques domèstiques és de 23,5 hores per a les mares i de 7,8 per als pares.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Friday 27 March 2015 - 12:02:39 in Varios by Director