ERC-MES / JERC Pla Municipal Biblioteques

Transformar les Biblioteques. Un repte de Ciutat

El grup municipal d鈥橢RC-MES i les JERC Terrassa marquen la pauta perqu猫 el futur Pla Municipal de Biblioteques no es quedi nom茅s en un projecte d鈥檌nversions i desenvolupi tot el potencial d鈥檃quests espais, comen莽ant per pensar amb els seus principals usuaris: els joves.

Oriol Guerrero: 鈥淭errassa 茅s la segona ciutat universit脿ria i toca creure-s鈥檋o. Apostar per les aules d鈥檈studi a les Biblioteques ha de ser una prioritat, alhora que respon a una demanda ciutadana鈥

Pep Forn: 鈥淓l pla no deixa de ser un projecte d鈥檌nversions i dec脿leg de bones intencions. Dependr脿 de com es desenvolupi per poder convertir les biblioteques en veritables eixos dinamitzadors de la vida social i cultural a la ciutat鈥

Des de les JERC i el grup municipal d鈥橢RC-MES es tornar a parlar de bilbioteques i aquest cop amb el Pla Municipal de Biblioteques a la m脿, a portes de ser debatut al Ple de Terrassa del mes de febrer. Un pla en el qual s鈥檋a treballat i s鈥檋an pogut incorporar esmenes per貌 que entenen com nom茅s un punt de partida que s鈥檋aur脿 de concretar en el seu desenvolupament i on hi ha molt a dir.

En primer terme, el regidor d鈥橢RC-MES, Pep Forn, ha q眉estionat el fet que el Pla estigu茅s redactat ja a abril de 2017 i no s鈥檋agi donat a con猫ixer p煤blicament fins fa un mes, cosa que ha obligat a un treball intens per poder-hi incidir. En aquest aspecte, ha estat clau la tasca de JERC Terrassa.

El portaveu de les JERC, Oriol Guerrero, ha recordat la tasca desenvolupada amb anterioritat per les joventuts d鈥檈squerra per aconseguir obrir la BCT fins a la mitjanit en per铆ode d鈥檈x脿mens. Davant el nou Pla de biblioteques 2017-2025 en el redactat inicial 鈥淰am comen莽ar a veure que la ciutat creia en la xarxa de biblioteques per貌 no ho feia convergir amb la realitat dels estudiants de Terrassa. Som la segona ciutat universit脿ria de Catalunya i toca creure-s鈥檋o m茅s enll脿 del que diu un cartell a l鈥檈ntrada de Terrassa.鈥

El Pla explicitava que les 鈥渁ules d鈥檈studi no s贸n una prioritat per la ciutat鈥. Un punt que s鈥檋a eliminat via esmena per prioritzar a aquells qui el mateix pla confirma com els principals usuaris de la xarxa de biblioteques: els joves.

Per fer possible aquestes aules d鈥檈studi, s鈥檋a aportat solucions com que el nou espai de 300 m2 a la planta inferior de la BCT com espai polivalent hi hagi una prefer猫ncia per les aules d鈥檈studi, amb horaris diferents dels habituals de la BCT i amb una accessibilitat independent, permetent la seva utilitzaci贸 per aquesta finalitat sense necessitat d鈥檕brir tot l鈥檈quipament, reduint cost i mobilitzaci贸 de personal.

Situar les aules d鈥檈studi com a prioritat permet constituir un Pla que pugui emmarcar totes les iniciatives en aquesta l铆nia i dotar a la ciutat d鈥檜n marc competent. Tamb茅 es planteja obrir la BCT en diumenge en per铆ode d鈥檈x脿mens perqu猫 els joves de la ciutat ho puguin fer a Terrassa mateix. Un plantejament que tamb茅 inclouria l鈥檕bertura de les biblioteques de Districte als migdies en per铆ode d鈥檈x脿mens. Aix貌 t茅 una doble vessant i passa en primer terme per la potenciaci贸 de les biblioteques de Districte i l鈥檃ltra per potenciar la vida al barris. Segons Oriol Guerrero 鈥淗em de descentralitzar el servei bibliotecari de la BCT i poder tenir unes biblioteques de districte ben dotades per dur a terme totes les activitats. Terrassa no 茅s una ciutat universit脿ria que es fa al centre sin贸 que es fa a tots els districtes i a tots els barris鈥 Aix貌 es relaciona amb la idea de convertir la xarxa de biblioteques en punts estrat猫gics interconnectats.

Finalment, el regidor Pep Forn, ha destacat que 鈥淓l Pla Municipal del Servei Bibliotecari 2017-2025, amb les modificacions presentades, ofereix un marc per desplegar un sistema de biblioteques competent i modern鈥. Perqu猫 aix貌 sigui possible, per貌, segons Forn, s鈥檋a de superar els titulars exposats dins el Pla municipal i treballar per una 鈥渆voluci贸 real del concepte de Biblioteca, com espais de creaci贸, de desenvolupament i de foment de la cultura m茅s enll脿 de la cultura liter脿ria鈥. I aix貌, segons Forn, passa no nom茅s per plantejar inversions, sin贸 tamb茅 per plantejar com es desenvolupen i tenir en compte com es desenvolupen les accions aprofitant tamb茅 les altres biblioteques d鈥檜niversitats, escoles i entitats presents a la ciutat i, ara per ara, oblidades en el plantejament inicial.


Grup Municipal ERC-MES
Ajuntament de Terrassa
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresi贸n
Posted on Thursday 22 February 2018 - 17:08:16 in Varios by Director