Noticias: Terrassa aplicarà les 44 mesures que contempla el Pla d'acció supramunicipal per a la millora de la qualitat de l'aire del Vallès Occidental
(Categoría: Varios)
Enviada por Director
Monday 29 March 2021 - 13:51:19

El Ple ha aprovat l'adhesió a aquest document, que estableix les actuacions necessàries per reduir la contaminació atmosfèrica a la comarca

El Ple de març ha aprovat avui l'adhesió de Terrassa al Pla d'acció supramunicipal per a la millora de la qualitat de l'aire del Vallès Occidental, que estableix les bases i les actuacions necessàries per reduir la contaminació atmosfèrica a la comarca. Actualment, el Vallès Occidental té declarats 12 dels seus 23 municipis com a Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric per superar els nivells de contaminants de diòxid de nitrogen (NO2) i de partícules en suspensió inferiors a 10 micres (PM10). A més de Terrassa, s'inclouen les localitats de Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda.

Terrassa es compromet a desenvolupar i aplicar les 44 accions proposades en aquest pla, que s'inclouran en el nou Pla de Millora de Qualitat de l'Aire 2021-2026 de Terrassa, actualment està en procés d'actualització, amb la revisió també del protocol d'actuació en cas d'episodis ambientals de contaminació. Aquestes actuacions es divideixen en set categories temàtiques: gestió i seguiment de la qualitat de l'aire; reducció del trànsit i les emissions dels vehicles; millora del transport públic; foment de la mobilitat activa; reducció de les emissions dels serveis municipals i també dels productius, com també fer tasques de divulgació i sensibilització ciutadana. Actualment, la contaminació atmosfèrica és el principal risc ambiental per a la salut i s'ha demostrat la seva relació directa amb l'increment del risc de patir malalties respiratòries i cardiovasculars.

Pel regidor de Medi ambient i Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, "el confinament d'ara fa un any va posar de manifest que els nivells de qualitat de l'aire i de soroll tenen una relació directa amb les polítiques de mobilitat. De fet, ho vam veure quan els valors de NO2 (diòxid de nitrogen) i partícules PM10 (partícules en suspensió) van baixar a Terrassa fins a un 69%. Ara més que mai, hem de focalitzar els esforços per aconseguir entorns saludables i així assolir els acords recollits al Pacte d'Alcaldes per l'Energia Sostenible i el Clima, al qual ens vam adherir el gener de 2020. I en aquesta línia de treball estem en la redacció del nou pla de Qualitat de l'Aire Local i del Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima, on es concretaran accions que ajudin a reduir els índex de contaminació i els gasos efecte hivernacle, com és el CO2, i incorporar mesures de resiliència davant l'impacte del canvi climàtic".

Consell d'Alcaldies

Aquest pla és fruit de la proposta que va fer el setembre de 2019 el Consell d'Alcaldies del Vallès Occidental al Consell Comarcal. Es va començar a elaborar el març de 2020 i els treballs van finalitzar el desembre de 2020, amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona i la col•laboració de la Generalitat. El 22 de gener de 2021, el Consell d'Alcaldies va aprovar-lo per unanimitat amb l'objectiu d'assolir per al 2025 el compliment de reduir un 6,1% els valors d'òxid de nitrogen; un 16,7% les partícules en suspensió inferior a 10 micres i un 20,2% les partícules en suspensió inferior a 2,5 micres.

Actualment, Terrassa disposa d'un únic punt de mesurament de la qualitat de l'aire d'NO2 de la Generalitat de Catalunya, ubicat a la rambleta del Pare Alegre, més les mesures puntuals que fa el servei de Medi Ambient amb captadors passius d'NO2. D'altra banda, el conveni signat l'any 2020 entre l'Ajuntament i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria en Telecomunicacions de Barcelona (ETSETB), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), per posar en marxa una flota mòbil d'observadors ambientals s'emmarca dins aquest objectiu, permetrà avaluar l'impacte de la contaminació atmosfèrica a Terrassa.

La Revolució Verda

Un dels objectius de la Revolució Verda és fer de Terrassa una ciutat sostenible saludable, amb menys fums ni sorolls. La contaminació atmosfèrica és el principal risc ambiental per a la salut i està comprovat que incrementa els riscos de malalties respiratòries i cardiovasculars. Després de la nova Ordenança de Mobilitat, que aposta per la sostenibilitat i la preservació del medi ambient, l'Equip de Govern treballa en altres plans encaminats a fer de Terrassa una ciutat més agradable, eficient i sostenible, com són la revisió del Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire (2015-2020), del Pla de Reducció del Soroll (2014-2018) i del Pla de Mobilitat Urbana (2016-2021), com l'elaboració del Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima.


Esta noticia proviene de Radio Star Terrassa 100.5 Fm --- La Cultural de Terrassa
( http://radiostarterrassa.com/news.php?extend.7472 )