Una tesi sobre l’Avinguda Paulista de la ciutat brasilenya de São Paulo, Premi Europeu Manuel de Solà-Morales d’urbanisme

L’arquitecta Renata Priore Lima, professora de la Facultat d’Arquitectura i Urbanisme de São Paulo (Brasil), ha rebut el Premi Europeu Manuel de Solà-Morales d’urbanisme de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), en la seva segona edició, per la seva recerca doctoral ‘Plugin: interfaces urbanas en los nuevos centros lineales: el caso de la Avenida Paulista’, defensada a la UPC. En l’acte de lliurament del Premi, que ha tingut lloc el 13 de març, a la sala de Graus de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) de la UPC, també s’han atorgat tres mencions a projectes finalistes.

El Premi Europeu Manuel de Solà-Morales d’urbanisme, dotat amb 7.000 euros, reconeix cada dos anys les millors recerques universitàries en el camp de la urbanística realitzades a Europa per obtenir el grau de doctor. El guardó l’atorga el Laboratori d’Urbanisme de Barcelona (LUB) de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) de la UPC en memòria del professor i arquitecte Manuel de Solà-Morales i Rubió (1939- 2012), fundador i, des del 1968, director d’aquest centre de recerca universitari de referència i que va impartir docència a l’Escola; un mestre en l’urbanisme entès com una activitat intel·lectual i creativa compromesa en la millora de les ciutats a través del que ell anomenava “una recerca insistent”. La tesi doctoral ‘Plugin: interfaces urbanas en los nuevos centros lineales: el caso de la Avenida Paulista’, de Renata Priore Lima, professora de la Facultat d'Arquitectura i Urbanisme de São Paulo (Brasil), ha estat la guanyadora del premi en aquesta segona edició, en la qual hi ha hagut set finalistes, seleccionades de les 49 propostes presentades procedents de 25 universitats de deu països europeus.

Defensat a la UPC el desembre del 2016 i dirigit pel catedràtic d’urbanisme de la UPC Estanislao Roca, professor del Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori, vinculat a l’ETSAB, el treball investiga el tema de les noves centralitats urbanes contemporànies associat a la discussió sobre els espais col·lectius i la relació edifici-ciutat, anomenada ‘plugin’, a partir del cas de l'Avinguda Paulista, la qual es caracteritza per ser l’epicentre i el punt neuràlgic de la vida social metropolitana de la ciutat de São Paulo.

L’objectiu de la tesis ha estat discutir i definir els conceptes d'espai col·lectiu i de centralitat lineal, tant en la literatura urbanística del Brasil com d’Europa, procurant reconèixer la construcció d’aquestes idees contextos diferents. També intenta entendre el procés històric evolutiu de l’Avinguda Paulista i explica, des del punt de vista morfològic, com es conforma la xarxa d’espais col·lectius conjuntament amb el seu procés de transformació com a centre vertebrador de l’estructura metropolitana. En la seva intervenció durant l’acte de lliurament del premi, Renata Priore Lima ha fet referència a la seva experiència com a doctoranda de la UPC i ha recordat l’arquitecte Manuel de Solà-Morales.

S’atorguen tres mencions
En aquesta segona edició del Premi també s’han atorgat mencions a tres dels set projectes finalistes: ‘The social condensar II. An archaeology of housing in the Parisian banlieue based on the housing projectes of Ricardo Bofill andf Taller de Arquitectura’, d’Anne Kockelkorn, dirigida pel professor Philip Ursprung, de l’Escola Politècnica Federal de Zúrich (ETH, per les seves sigles en alemany); ‘La alargada huella de la plaza de la pelota’, de Juan Antonio Chavarri, dirigida pel professor Xabier Unzurrunzaga, de la Universitat del País Basc; i ‘Hacia la metamorfosis sintética de la costa. Diseñando paisajes resilientes, de Miriam García, i dirigida per María Ezquiaga, de la Unviersitat Politècnica de Madrid.

En l’acte de lliurament del Premi, l’arquitecte Josep Parcerisa, professor de l’ETSAB, ha agraït el suport de la família de Solà-Morales, els patrocinadors i les unitats acadèmiques. El jurat del Premi ha estat presidit per l’arquitecte i dissenyador urbà Marcel Smets, professor emèrit d’urbanisme a la Universitat de Leuven (Bèlgica), que en el mateix acte ha elogiat el projecte guanyador fent esment a “la reflexió que fa Renata Priore Lima sobre els conceptes de centralitat i d’espai col·lectiu en una megàpolis com São Paulo”.

També han format part del jurat l’arquitecte Matthew Carmona, professor de planificació i disseny urbà de la Bartlett School of Planning, de la London’s Global University (Regne Unit); Montserrat Nogués i Teixidor, arquitecta i representant d’Arquia Foundation, una de les entitats patrocinadores del premi; i l’arquitecte José González-Cebrián Tello, professor honorari d’urbanisme de l’Escola d’Arquitectura de La Coruña, de la Universidade da Coruña, a Galícia, com a secretari del premi i representant del LUB, el qual ha valorat “la qualitat dels set treballs finalistes”.

Ha tancat l’acte Joan Busquest, professor a la Harvard Graduate School of Design i membre del comitè organitzador del Premi, agraint la tasca del jurat i adreçant també unes paraules en record de Manuel Solà-Morales.

El lliurament del Premi Europeu Manuel de Solà-Morales d’urbanisme, una convocatòria a la qual s’hi poden presentar les tesis doctorals llegides en una universitat europea dos anys abans de la convocatòria i que hagin obtingut una nota màxima, coincideix enguany amb el 50è aniversari del Laboratori d’Urbanisme de Barcelona de l’ETSAB.

Conferència de l’arquitecte Marcel Smets
En el marc del lliurament del II Premi Europeu Manuel de Solà-Morales, el mateix dia 19 de març, a les 19 hores, a la sala d’actes del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) —Plaça Nova 5, Barcelona—, l’arquitecte i president del Premi, Marcel Smets, impartirà la conferència ‘Designing infrastructure to foster revitalization. Barcelona’s tradition of addressing urban projects’. El conferenciant serà presentat per Joan Busquets, professor del Harvard Graduate School of Design i membre del Comitè organitzador del premi i també fundador del LUB.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Tuesday 19 March 2019 - 17:18:25 in Varios by Director