CCOO denuncia el desbordament del sistema sanitari català, que s’està convertint en el punt dèbil per contenir la pandèmia de coronavirus

Falten llits d’UCI i respiradors i el personal sanitari està fent la seva feina sense els equips de protecció necessaris, posant en risc la seva salut i la de la gent que atenen

CCOO reclama una reunió urgent del Consell de Direcció del CatSalut perquè el Govern doni informació precisa de la distribució de material i la mobilització de recursos i persones per contenir la pandèmia de coronavirus.

La secretària general de la Federació de Sanitat del sindicat ha enviat dues cartes exposant la situació dels professionals sanitaris i sociosanitaris a la consellera de Salut (https://www.ccoo.cat/pdf_documents/2020/cartes_coronavirus_salut.pdf) i al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies (https://www.ccoo.cat/pdf_documents/2020/cartes_coronavirus_treball.pdf).

La situació extraordinària de lluita contra una malaltia encara massa desconeguda, tensiona fortament el nostre sistema sanitari de Catalunya i mostra les seves deficiències.

Les retallades efectuades durant el període de crisi encara no han estat revertides totalment i no disposem de la necessària dotació de professionals i recursos.

L’arquitectura de gestió d’àmbit públic, público-privat i privat tampoc no ha resultat eficient per preservar el dret a la salut de la ciutadania en un moment de tensió.

Les treballadores i treballadors estan desenvolupant la seva tasca amb mancances vitals per a la seva salut i les de les persones que assisteixen com són els equips de protecció individual més bàsics.

Manquen llits d’UCI i manquen respiradors (element vital indispensable davant un virus com el causant de la COVID-19).

El mercat ha resultat ineficaç i immoral per proveir els productes necessaris.

Les autoritats no han gosat prendre el comandament de totes les entitats privades, que han quedat sense fer gairebé res i que disposen d’espai, material i professionals absolutament indispensables pel combat contra la pandèmia.

Les treballadores i els treballadors de la sanitat a Catalunya formen part de la primera línia de xoc contra el virus, la primera línia de xoc per preservar la salut de totes i tots, per salvar vides. És la seva obligació, la seva professió i la seva vocació.

Així ho reconeixen els milers de persones que cada dia aplaudeixen per agrair la seva lluita, sempre abnegada i ara heroica. La societat respon, però cal que ho facin els poders públics a l’hora de fer pressupostos, de negociar les condicions laborals i de definir la pròpia arquitectura del sistema.

Quan l’emergència hagi passat, CCOO de Catalunya exigirà reorganitzar l’àmbit públic de salut a Catalunya, integrar l’àmbit sociosanitari i les residències de gent gran en una mateixa conselleria. Caldrà parlar del creixement indispensable de l’Institut Català de la Salut (ICS), de la necessària inversió pública i gestió directa d’equipaments i centres a l’àmbit sociosanitari. La salut no hauria de ser mai un negoci.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Monday 30 March 2020 - 14:18:37 in Varios by Director