El confinament podria incrementar el risc de miopia en infants i adolescents, segons experts de la UPC

La combinaci贸 d鈥檜na insuficient activitat a l鈥檃ire lliure amb un exc茅s d鈥櫭簊 de les pantalles predisposa a l鈥檃parici贸 de la miopia, sobretot entre els infants i adolescents, etapes on el sistema visual est脿 encara en desenvolupament. Els experts preveuen un increment preocupant de casos de miopia en temps de COVID-19. Per aix貌 la Facultat d'脪ptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la UPC ha elaborat un dec脿leg amb recomanacions per fer un bon 煤s de les pantalles i prevenir els problemes de salut visual, especialment entre els m茅s joves.
La miopia afecta ja a 6 de cada 10 joves universitaris de Catalunya com a conseq眉猫ncia d鈥檈stils de vida cada vegada m茅s sedentaris i d鈥檜na exposici贸 excessiva als dispositius digitals. En temps de COVID-19, aquests dos factors de risc s鈥檈stan agreujant i poden comportar un augment greu dels problemes de salut visual, especialment en els infants i adolescents, que s贸n m茅s vulnerables, ja que tenen un sistema visual en evoluci贸 i menys capacitat per autogestionar-se en l鈥櫭簊 de les pantalles.

En aquest context, els experts de la Facultat d鈥櫭抪tica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Polit猫cnica de Catalunya 路 BarcelonaTech (UPC) assenyalen la import脿ncia de seguir uns h脿bits de salut visual adequats per prevenir els problemes derivats d鈥檜na exposici贸 excessiva i inadequada als dispositius electr貌nics o en condicions inadequades. Tal com explica el deg脿 de la FOOT, Joan Gispets, 鈥渄isposem d鈥檈vid猫ncies cient铆fiques que demostren que l鈥檃parici贸 de la miopia t茅 una relaci贸 molt clara amb l鈥檈ntorn visual , sobretot en infants i adolescents. Les condicions del confinament van en la l铆nia contr脿ria als h脿bits que ajuden a prevenir-ne l鈥檃parici贸. Encara no podem disposar de dades, per貌 茅s molt probable que el confinament tingui un impacte real en la incid猫ncia de la miopia entre els nostres joves鈥.

Dec脿leg per a un bon 煤s de les pantalles

Amb l鈥檕bjectiu de sensibilitzar la poblaci贸 sobre aquesta problem脿tica i d鈥檕ferir eines de prevenci贸, la FOOT ha elaborat un dec脿leg amb recomanacions orientades a per fer un bon 煤s de les pantalles i prevenir els problemes de salut visual, adequar les condicions en qu猫 es fan servir les pantalles i compensar la sobreexposici贸 amb activitats f铆siques o creatives que estimulin la comunicaci贸 i la socialitzaci贸.

Entre els consells, es recomana limitar el temps d鈥櫭簊 de les pantalles segons l鈥檈dat, amb un m脿xim d鈥1 hora di脿ria en infants en edat preescolar, entre 3 i 4 hores di脿ries en els infants en edat escolar i un m脿xim de 6 hores di脿ries en adolescents. Els experts assenyalen la import脿ncia de la il路luminaci贸 ambiental i indiquen que, en el lloc de treball, aquesta sigui alta. Tamb茅 recomanen que es faci 煤s, preferentment, de la llum natural. Aix铆 mateix, la il路luminaci贸 i el contrast de la pantalla s鈥檋an de graduar al m脿xim i s鈥檋a evitar seure d鈥檈squena a la finestra per evitar reflexos a la pantalla.

D鈥檃ltra banda, cal evitar dist脿ncies massa properes a la pantalla, segons els experts: en el cas de m貌bils i tauletes, la dist脿ncia no ha de ser inferior a 30 cm. i, en el cas d鈥檕rdinadors, el m铆nim ha de ser de 50 cm. Si es vol mirar pel路l铆cules o s猫ries, els experts recomanen que es faci al televisor o al cinema, on es garanteix que la dist脿ncia m铆nima a la pantalla 茅s d鈥檃lmenys 3 metres.

Pel que fa a la postura, els experts recomanen mantenir els ulls alineats amb la vora superior de la pantalla a l鈥檕rdinador i col路locar esquena i genolls en angle recte, amb els peus a terra. A m茅s, cal fer descansos cada 30 minuts: aixecar-se del lloc de treball, caminar per casa i mirar lluny a trav茅s d鈥檜na finestra durant al menys 20 segons per canviar l鈥檈nfocament. Tamb茅 s鈥檃consella evitar l鈥櫭簊 dels dispositius digitals just abans d鈥檃nar a dormir i aprofitar tot el temps possible per fer activitats a l鈥檃ire lliure, preferiblement quan hi ha llum natural.

Finalment, els experts recorden que, en cas de fer servir ulleres o lents de contacte, 茅s important que la graduaci贸 sigui l鈥檃dequada. Aix铆 mateix, 茅s important fer-se ex脿mens peri貌dics amb els professionals de la visi贸, que valorar脿 el nostre sistema visual i ens oferir脿 els consells m茅s adequats.

Aquest dec脿leg se suma a altres iniciatives de la FOOT per prevenir la miopia entre els infants i adolescents. La m茅s recent va ser la campanya de salut visual 鈥極bjectiu Miopia鈥, impulsada en col路laboraci贸 amb el Col路legi Oficial d'脪ptics Optometristes de Catalunya (COOOC), amb l鈥檕bjectiu de sensibilitzar sobre aquest problema de salut visual i frenar el seu desenvolupament.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresi贸n
Posted on Tuesday 26 May 2020 - 17:59:50 in Varios by Director