Comunicat de Asacc davant la decissió de tancar les sales de concerts i els clubs

La Comissió Delegada del Govern ha decidit tancar les sales de concerts i els clubs, com a mesura de restricció per lluitar contra els efectes de la 6a onada de la pandèmia i la irrupció de la variant Òmicron.

Aquesta mesura ve acompanyada del toc de queda des de la 01h fins a les 06 h, i reduccions d’aforament en les activitats esportives, comercials i culturals amb públic assegut com cines, teatres i auditoris al 70% i del 50% en els interiors de l’hostaleria.

A diferència d’altres països com Portugal o els Països Baixos on es declaren confinaments totals que afecten al 100% de la població amb l’objectiu de reduir els contactes de forma ràpida i eficient a fi i efecte que es pugui recuperar l’activitat el més aviat possible, el Govern ha considerat que l’únic sector que ha d’estar totalment tancat és el de l’oci i les sales de música i els clubs nocturns, imposant un toc de queda que afecta majoritàriament al seu públic.

Un cop més ens ha agafat per sorpresa, perquè un altre cop no s’ha consensuat amb el sector, que ha estat tancat 19 mesos i porta obert només dos mesos.

Si hi ha hagut cinc onades tot i tenir les sales tancades, per la qual cosa no vam tenir res a veure en la propagació del virus, per què la sisena se centra en el tancament d’un únic sector i la reducció de la cultura? tornem a ser els sospitosos habituals.

Creiem que aquesta mesura és totalment ineficaç i onerosa i no aconseguirà l’objectiu que es proposa per diverses raons:

-En primer lloc, el públic usuari de les sales de concerts i els clubs en horari nocturn no arriba ni al 10% de la població total, de manera que el 90% de la població restant seguirà treballant, agafant transports públics, i relacionant-se entre ells tot i la reducció d’aforaments d’aquestes activitats, així que l’objectiu principal de disminució considerable de contactes no s’assolirà.

-La necessitat imperiosa de relacionar-se a certes edats, té com a conseqüència que una part dels joves afectats per les restriccions no les respecti.

-Encara que les sales i els clubs estiguin tancats i no puguin exercir d’espais de socialització, cultura i lleure, buscaran altres espais, ocupant l’espai públic o assistint a festes clandestines on no es compleix cap mesura sanitària, de seguretat, salubritat ni de control del consum d’alcohol, drogues, violència, robatoris, sorolls i molèsties al veïnatge.


Volem manifestar la nostra incredulitat i rebuig per unes mesures que tornen a castigar la cultura i la població més jove, estigmatitzant un cop més un sector que ha demostrat que té un grau molt baix d’incidència a la pandèmia.

Un sector que ha estat tancat dinou mesos amb els índexs més alts de contagis, sense que se’l pugui atribuir cap responsabilitat, i que un cop va tornar a obrir, va ser l’únic en fer una gran inversió en recursos humans, per crear espais de baixa capacitat de transmissió amb els certificats Covid i no va representar cap increment en la incidència.

L’alternativa als clubs i les sales ja les hem viscut en forma de grans botellades sense cap control i amb un biaix molt agressiu, que ha estat impossible controlar per les seves dimensions, aquestes festes tornaran a tensionar-se el carrers de manera incomprensible.

Aquesta limitació de les activitats musicals suposen una retallada que afecta a tot un ecosistema professional format per artistes, músics, sales, tècnics, etc., que, un cop més veuen com únicament són ells els plenament afectats per les restriccions, esperem que s’estiguin estudiant les compensacions pel que considerem un greuge i un dany patrimonial sense precedents.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Tuesday 21 December 2021 - 16:18:47 in Varios by Director