El 23 de setembre, l'enginyera d’anàlisi de missió i dinàmica de vol Elisabet Canalias inaugurarà el curs 2016-2017 de la UPC

'Explorar l'última frontera'. Sota aquest títol, la catalana Elisabet Canalias (Olot, 1979), doctora en Ciència i Tecnologia Aeroespacial per la UPC i una de les poques especialistes a Europa en el càlcul de trajectòries interplanetàries, mantindrà una conversa dedicada, especialment, a les missions espacials, amb el periodista i divulgador científic Marc Boada. Serà en el decurs de l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2016-2017 de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que tindrà lloc divendres, 23 de setembre, a partir de les 11.30 hores, a l’Auditori de l’edifici Vèrtex (plaça Eusebi Güell, 6), al Campus Nord de Barcelona.

Matemàtica també per la UPC (llicenciatura que va cursar a la Facultat de Matemàtiques i Estadística), Elisabet Canalias treballa actualment com a enginyera d’anàlisi de missió i dinàmica de vol a l’agència espacial francesa CNES (per les sigles en francès del Centre National d’Études Spatiales), a Toulouse. En la missió Rosetta, que finalitza aquest proper 30 de setembre, va participar en les operacions d’aterratge del mòdul robòtic Philae.

Després de llegir la seva tesi doctoral el 2007 sota el títol Contributions to Libration Orbit Mission Design using Hyperbolic Invariant Manifolds (Contribució al disseny de missions als punts de libració utilitzant varietats invariants hiperbòliques), dirigida pel professor de la UPC Josep Masdemont, va treballar durant tres anys a l’Agència Espacial Europea (ESA), a Alemanya. El 2010 va formar part de l'equip d'operacions de l’ESA que va fer realitzar a la sonda Rosetta el sobrevol de l'asteroide Lutetia, en la seva trajectòria cap al cometa 67P/Txuriúmov-Gerassimenko.

A partir del 2013 va passar a formar part del Centre d'Operacions Científiques i de Navegació del mòdul robòtic Philae al CNES. Com a membre de l'equip de Dinàmica del Vol de Philae, ha participat en l'anàlisi de la missió i en els càlculs de trajectòria de l'aterratge, que va tenir lloc el 2014 a la regió anomenada Agilkia. També ha treballat al centre de control durant les operacions de separació, descens i aterratge d’aquest mòdul a la superfície del cometa, així com als estudis posteriors.

Actualment, està implicada en varis estudis per missions interplanetàries, com per exemple el mòdul Mascot, que és de camí a l’asteroide Ryugu a bord de la sonda japonesa Hayabusa-2. És una de les expertes de referència de l’agència espacial francesa CNES pels estudis de trajectòria de les missions interplanetàries i forma part de l'equip d'operacions per a la posada en òrbita dels satèl·lits de navegació Galileo. (Llegir entrevista a Elisabet Canalias a la secció Som UPC, a: http://www.upc.edu/comunitat/somupc/entrevistes/elisabet-canalias).

Intervencions, reconeixements i lliurament de premis
L'acte inaugural comptarà també amb les intervencions d'Arcadí Navarro, secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya; Enric Fossas, rector de la UPC; Ramon Carbonell, president del Consell Social de la Universitat, i José M. Sallan, secretari general de la UPC, que introduirà el vídeo amb els principals indicadors de la 'Memòria del curs 2015-2016' de la Universitat i que es projectarà a l'Auditori del Vèrtex.

Prèviament, el Consell Social de la UPC farà el reconeixement als membres, unitats i equips de la comunitat universitària que han estat guardonats durant l’any 2015 i lliurarà els premis que ha convocat enguany els àmbits de la docència, la recerca i el gènere literari de la ciència-ficció. En docència, es lliurarà el 19è Premi UPC a la Qualitat en la Docència Universitària, atorgat als professors Antoni Gens i Antonio Isalgué, per la seva trajectòria docent, i al programa INSPIRE3 de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT).

En recerca, es farà l'entrega del 10è Premi Duran Farell d’Investigació Tecnològica a un equip de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), distingit pel projecte "Nanomaterials per a la separació de gasos: Membranes polimèriques de matriu mixta basades en nanolàmines metal-lorgàniques", dirigit per l'investigador Francesc Xavier Llabrés.

Així mateix, l'escriptor toledà David Luna recollirà el Premi UPC de Ciència-Ficció 2016 per l'obra inèdita Éxodo. Convocat també pel Consell Social de la UPC, el jurat d'aquest guardó, que arriba enguany a la 23a edició, ha atorgat una menció del premi a l'argentí Marcelo Artal, per l’obra Los Santos conspiradores del tiempo.

També es lliuraran els guardons del 17è Premi per a treballs de recerca de batxillerat i projectes de cicles formatius de grau superior 2016, convocat per la UPC i que han distingit el disseny i la construcció d’una pròtesi biònica de mà low-cost i el desenvolupament d’un seguidor solar que millora l’eficiència dels panells solars, elaborats, respectivament, per Xavier Perramon, alumne de l’Escola Pia de Nostra Senyora, i per Emanuel Bossio, de l'Institut Escola del Treball de Barcelona, així com els Premis extraordinaris de Doctorat de la promoció 2013-2014.

L'acte, que es podrà seguir en directe per UPCtv i a Twitter, a través de l'etiqueta #inauguraciocursupc, comptarà amb diverses interpretacions musicals que aniran a càrrec de la Coral Parc Meditarrani de la Tecnologia, la Coral Gaudeamus de l'Escola Industrial de Barcelona, la Coral Arquitectura i l'Orquestra de la UPC.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Wednesday 21 September 2016 - 00:12:48 in Varios by Director