L'Alberg de Joventut de Terrassa, a punt per entrar en servei

L'Ajuntament ha adjudicat la gestió de l'alberg i l'ha integrat a la Xanascat

Autoritats i participants a la roda de premsa, davant l'albergL'Ajuntament de Terrassa ha adjudicat ja la gestió de l'Alberg de Joventut de Terrassa i ha subscrit amb la Generalitat el conveni d'adhesió a la Xanascat. La regidora de Joventut, Ona Martínez, ha ofert avui una roda de premsa al mateix alberg, juntament amb el director de l'Agència Catalana de Joventut, Cesc Poch; la presidenta del patronat de Prodis, Maise Balcells; i Màrius Puig en representació de Fupar. A l'acte han assistit també la tinenta d'alcalde de Cicles de la vida, Teresa Ciurana; el tinent d'alcalde de Drets Socials, Noel Duque; i la regidora del Districte 1, Rosa Boladeras.

La regidora de Joventut ha destacat en el seu parlament que l'alberg de Joventut «és una reivindicació històrica de la ciutat» i ha destacat el seu caràcter de projecte de ciutat. Sobre la creació de l'alberg, la regidora ha dit: «posem a disposició de la ciutat un nou espai que la projectarà i la dinamitzarà, i ho fem de la ma de dues grans entitats: Prodis i Fupar». Aquestes dues empreses seran les encarregades de gestionar l'alberg. La regidora ha afegit que l'equipament servirà per «promoure el turisme, l'educació, el desenvolupament integral de les persones joves, l'associacionisme i el benestar social, a més d'ampliar el mapa d'equipaments juvenils de la ciutat».

L'alberg de Joventut de Terrassa, de 64 places, oferirà pernoctacions a preus econòmics per a particulars i grups amb necessitat d'allotjament alternatiu de baix cost i per a estades curtes. També oferirà allotjament puntual relacionat amb activitats escolars, estades puntuals per a entitats que organitzin activitats que requereixin allotjar persones, i estades per a clubs esportius que organitzin competicions infantils o juvenils a Terrassa i comarca. Comptarà també amb servei de restauració: oferirà esmorzar, dinar i sopar a les persones que s'hi allotgin. Finalment, també podrà llogar espais per a reunions, activitats de lleure, esdeveniments d'empresa, etc.

L'equipament consta de planta baixa, amb el vestíbul, recepció, espai de consigna i una sala polivalent (que no serà sempre d'ús exclusiu per l'alberg), planta primera, on hi ha el menjador, la cuina, sala d'estar, lavabos i tres habitacions, i planta segona, amb la resta de dormitoris i dos lavabos més.


Una adjudicació del servei amb mirada social

La gestió de l'Alberg de Joventut de Terrassa s'ha adjudicat a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) Alberg Vallparadís, formada per Prodiscapacitats Fundació Privada Terrassenca (Prodis) i la Fundació President Amat Roumens (Fupar). El plec de clàusules de la licitació del servei recollia diversos criteris socials per poder participar-hi, com ara el requisit de ser una empresa o entitat social sense afany de lucre que abordi un objectiu social amb un model de negoci inclusiu pel que fa a la creació i el manteniment de llocs de treball, dedicada a la integració laboral o social de persones amb capacitats diverses amb especials dificultats d'inclusió. Fupar i Prodis, dues entitats amb una llarga trajectòria en aquest àmbit, van decidir crear una UTE per concórrer al concurs.


Conveni amb Xanascat

A més de signar el contracte de gestió de l'Alberg, aquestes darreres setmanes, l'Ajuntament ha signat també el conveni d'adhesió de l'alberg a la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (Xanascat). Durant l'acte d'aquest matí, el director de l'Agència Catalana de Joventut ha lliurat a la regidora de Joventut la placa que identifica els albergs de la Xanascat, i que properament es col·locarà a la façana de l'equipament.

El conveni amb la Xanascat, que no té cap cost econòmic per l'Ajuntament, comportarà la incorporació de l'alberg a les plataformes de contractació de serveis de pernocta de la xarxa i als diferents programes que ofereix: vacances en família, programes especialitzats per a grups, per escoles etc. Com a membre de la xarxa, l'alberg de Terrassa aplicarà les promocions i descompte permanents que s'ofereixen a les persones amb Carnet Jove i a les entitats infantils i juvenils censades per la Direcció General de Joventut. A més, l'alberg de Terrassa passarà a formar part, a través de la Xanascat, de diverses xarxes i federacions nacionals i internacionals d'albergs de joventut.

L'Agència Catalana de Joventut, l'entitat pública de la qual depèn la Xanascat, ha tingut un paper fonamental en la posta en marxa de l'alberg, equipant les habitacions amb tot el mobiliari i parament necessari: llits, lliteres, matalassos, rober, llums, etc.


Col·laboració amb l'Escola Municipal d'Art i Disseny

L'Escola Municipal d'Art i Disseny de Terrassa ha col·laborat també en el projecte de l'Alberg de Joventut de Terrassa, signant amb el servei de Joventut un conveni pel disseny d'imatge corporativa i una altre pel disseny dels espais interiors de l'alberg. En ambdós casos, han participat grups d'alumnes de l'escola que han presentat diverses propostes i al final es tria una, igual que es fa pel cartell de Festa Major.

El disseny de la imatge corporativa ha anat a càrrec de l'alumnat de segon curs del Departament de Gràfica Publicitària, i la proposta escollida ha estat la de l'alumna Glòria Salvador. El disseny dels espais interiors de l'alberg ha anat a càrrec de l'alumnat del primer curs del Departament d'Espais Interiors, i la proposta escollida ha estat la de les alumnes Laura Domínguez i Míriam Segura.



Un edifici històric recuperat per a la ciutat

L'immoble que acull l'alberg municipal és l'Ajuntament de l'antic poble de Sant Pere, un edifici modernista del 1897, atribuït a Juli Batllevell i Arús, arquitecte deixeble de Lluís Domènech i Muntaner i ajudant d'Antoni Gaudí. A partir de l'annexió del municipi de Sant Pere a Terrassa, l'any 1904, l'edifici ha acollit diferents dependències municipals, un col·legi públic, una biblioteca, un arxiu fotogràfic i diverses entitats.

L'any 2005 es van fer obres de consolidació de l'edifici i es va començar a estudiar el seu ús com a alberg. Amb aquesta finalitat, s'han dut a terme actuacions com ara la creació d'un altell, el 2006, i diferents obres a càrrec de les escoles taller de Foment de Terrassa entre 2006 i 2010. Des del 2014 s'han fet diferents intervencions per millorar les condicions de seguretat, accessibilitat i confort de l'edifici. El 2017 l'Ajuntament i l'Agència Catalana de Joventut van iniciar la col·laboració que ha fet possible finalitzar-lo.

Actualment, i arran la crisi sanitària de la covid-19, l'alberg acull persones en situació de vulnerabilitat sense habitatge. D'aquesta manera la ciutat disposa d'un espai que permet donar resposta a la demanda de places complint la normativa de seguretat. La gestió d'aquest projecte temporal l'està duent a terme Creu Roja, que ja gestionava el servei municipal d'allotjament d'urgència i acollida nocturna L'Andana. L'ajuntament treballa perquè l'alberg de joventut entri en servei al setembre.

Un cop entri en servei, l'alberg compartirà edifici amb l'AV de l'Antic Poble de Sant Pere i l'Agrupament Escolta Torrent de les Bruixes.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Wednesday 08 July 2020 - 14:10:25 in Varios by Director