L'Alberg de Joventut de Terrassa, a punt per entrar en servei

L'Ajuntament ha adjudicat la gesti贸 de l'alberg i l'ha integrat a la Xanascat

Autoritats i participants a la roda de premsa, davant l'albergL'Ajuntament de Terrassa ha adjudicat ja la gesti贸 de l'Alberg de Joventut de Terrassa i ha subscrit amb la Generalitat el conveni d'adhesi贸 a la Xanascat. La regidora de Joventut, Ona Mart铆nez, ha ofert avui una roda de premsa al mateix alberg, juntament amb el director de l'Ag猫ncia Catalana de Joventut, Cesc Poch; la presidenta del patronat de Prodis, Maise Balcells; i M脿rius Puig en representaci贸 de Fupar. A l'acte han assistit tamb茅 la tinenta d'alcalde de Cicles de la vida, Teresa Ciurana; el tinent d'alcalde de Drets Socials, Noel Duque; i la regidora del Districte 1, Rosa Boladeras.

La regidora de Joventut ha destacat en el seu parlament que l'alberg de Joventut 芦茅s una reivindicaci贸 hist貌rica de la ciutat禄 i ha destacat el seu car脿cter de projecte de ciutat. Sobre la creaci贸 de l'alberg, la regidora ha dit: 芦posem a disposici贸 de la ciutat un nou espai que la projectar脿 i la dinamitzar脿, i ho fem de la ma de dues grans entitats: Prodis i Fupar禄. Aquestes dues empreses seran les encarregades de gestionar l'alberg. La regidora ha afegit que l'equipament servir脿 per 芦promoure el turisme, l'educaci贸, el desenvolupament integral de les persones joves, l'associacionisme i el benestar social, a m茅s d'ampliar el mapa d'equipaments juvenils de la ciutat禄.

L'alberg de Joventut de Terrassa, de 64 places, oferir脿 pernoctacions a preus econ貌mics per a particulars i grups amb necessitat d'allotjament alternatiu de baix cost i per a estades curtes. Tamb茅 oferir脿 allotjament puntual relacionat amb activitats escolars, estades puntuals per a entitats que organitzin activitats que requereixin allotjar persones, i estades per a clubs esportius que organitzin competicions infantils o juvenils a Terrassa i comarca. Comptar脿 tamb茅 amb servei de restauraci贸: oferir脿 esmorzar, dinar i sopar a les persones que s'hi allotgin. Finalment, tamb茅 podr脿 llogar espais per a reunions, activitats de lleure, esdeveniments d'empresa, etc.

L'equipament consta de planta baixa, amb el vest铆bul, recepci贸, espai de consigna i una sala polivalent (que no ser脿 sempre d'煤s exclusiu per l'alberg), planta primera, on hi ha el menjador, la cuina, sala d'estar, lavabos i tres habitacions, i planta segona, amb la resta de dormitoris i dos lavabos m茅s.


Una adjudicaci贸 del servei amb mirada social

La gesti贸 de l'Alberg de Joventut de Terrassa s'ha adjudicat a la Uni贸 Temporal d'Empreses (UTE) Alberg Vallparad铆s, formada per Prodiscapacitats Fundaci贸 Privada Terrassenca (Prodis) i la Fundaci贸 President Amat Roumens (Fupar). El plec de cl脿usules de la licitaci贸 del servei recollia diversos criteris socials per poder participar-hi, com ara el requisit de ser una empresa o entitat social sense afany de lucre que abordi un objectiu social amb un model de negoci inclusiu pel que fa a la creaci贸 i el manteniment de llocs de treball, dedicada a la integraci贸 laboral o social de persones amb capacitats diverses amb especials dificultats d'inclusi贸. Fupar i Prodis, dues entitats amb una llarga traject貌ria en aquest 脿mbit, van decidir crear una UTE per conc贸rrer al concurs.


Conveni amb Xanascat

A m茅s de signar el contracte de gesti贸 de l'Alberg, aquestes darreres setmanes, l'Ajuntament ha signat tamb茅 el conveni d'adhesi贸 de l'alberg a la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (Xanascat). Durant l'acte d'aquest mat铆, el director de l'Ag猫ncia Catalana de Joventut ha lliurat a la regidora de Joventut la placa que identifica els albergs de la Xanascat, i que properament es col路locar脿 a la fa莽ana de l'equipament.

El conveni amb la Xanascat, que no t茅 cap cost econ貌mic per l'Ajuntament, comportar脿 la incorporaci贸 de l'alberg a les plataformes de contractaci贸 de serveis de pernocta de la xarxa i als diferents programes que ofereix: vacances en fam铆lia, programes especialitzats per a grups, per escoles etc. Com a membre de la xarxa, l'alberg de Terrassa aplicar脿 les promocions i descompte permanents que s'ofereixen a les persones amb Carnet Jove i a les entitats infantils i juvenils censades per la Direcci贸 General de Joventut. A m茅s, l'alberg de Terrassa passar脿 a formar part, a trav茅s de la Xanascat, de diverses xarxes i federacions nacionals i internacionals d'albergs de joventut.

L'Ag猫ncia Catalana de Joventut, l'entitat p煤blica de la qual dep猫n la Xanascat, ha tingut un paper fonamental en la posta en marxa de l'alberg, equipant les habitacions amb tot el mobiliari i parament necessari: llits, lliteres, matalassos, rober, llums, etc.


Col路laboraci贸 amb l'Escola Municipal d'Art i Disseny

L'Escola Municipal d'Art i Disseny de Terrassa ha col路laborat tamb茅 en el projecte de l'Alberg de Joventut de Terrassa, signant amb el servei de Joventut un conveni pel disseny d'imatge corporativa i una altre pel disseny dels espais interiors de l'alberg. En ambd贸s casos, han participat grups d'alumnes de l'escola que han presentat diverses propostes i al final es tria una, igual que es fa pel cartell de Festa Major.

El disseny de la imatge corporativa ha anat a c脿rrec de l'alumnat de segon curs del Departament de Gr脿fica Publicit脿ria, i la proposta escollida ha estat la de l'alumna Gl貌ria Salvador. El disseny dels espais interiors de l'alberg ha anat a c脿rrec de l'alumnat del primer curs del Departament d'Espais Interiors, i la proposta escollida ha estat la de les alumnes Laura Dom铆nguez i M铆riam Segura.Un edifici hist貌ric recuperat per a la ciutat

L'immoble que acull l'alberg municipal 茅s l'Ajuntament de l'antic poble de Sant Pere, un edifici modernista del 1897, atribu茂t a Juli Batllevell i Ar煤s, arquitecte deixeble de Llu铆s Dom猫nech i Muntaner i ajudant d'Antoni Gaud铆. A partir de l'annexi贸 del municipi de Sant Pere a Terrassa, l'any 1904, l'edifici ha acollit diferents depend猫ncies municipals, un col路legi p煤blic, una biblioteca, un arxiu fotogr脿fic i diverses entitats.

L'any 2005 es van fer obres de consolidaci贸 de l'edifici i es va comen莽ar a estudiar el seu 煤s com a alberg. Amb aquesta finalitat, s'han dut a terme actuacions com ara la creaci贸 d'un altell, el 2006, i diferents obres a c脿rrec de les escoles taller de Foment de Terrassa entre 2006 i 2010. Des del 2014 s'han fet diferents intervencions per millorar les condicions de seguretat, accessibilitat i confort de l'edifici. El 2017 l'Ajuntament i l'Ag猫ncia Catalana de Joventut van iniciar la col路laboraci贸 que ha fet possible finalitzar-lo.

Actualment, i arran la crisi sanit脿ria de la covid-19, l'alberg acull persones en situaci贸 de vulnerabilitat sense habitatge. D'aquesta manera la ciutat disposa d'un espai que permet donar resposta a la demanda de places complint la normativa de seguretat. La gesti贸 d'aquest projecte temporal l'est脿 duent a terme Creu Roja, que ja gestionava el servei municipal d'allotjament d'urg猫ncia i acollida nocturna L'Andana. L'ajuntament treballa perqu猫 l'alberg de joventut entri en servei al setembre.

Un cop entri en servei, l'alberg compartir脿 edifici amb l'AV de l'Antic Poble de Sant Pere i l'Agrupament Escolta Torrent de les Bruixes.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresi贸n
Posted on Wednesday 08 July 2020 - 12:10:25 in Varios by Director