El Dia del Jazz a Matadepera, una jornada popular de Jazz al carrer

-Diumenge 11 de juny arrenca una primera edició que pretén posar en valor el talent jove i els valors del llenguatge del Jazz en un esdeveniment de caire popular.

·Els seus impulsors, l’Associació Fredi’s Jazz Band, han preparat un programa de música en viu pel centre de Matadepera.

·La Sant Andreu Jazz Band i el seu director, Joan Chamorro, són els convidats de la jornada que culminarà amb un doble concert de les big bands a la Plaça de Cal Baldiró (20h).Aquest migdia s’ha presentat a Matadepera la primera edició del Dia del Jazz de Matadepera. El Casal de Cultura ha acollit l’acte amb un tastet musical i les intervencions de l’Enric Alegre i Gabriel Izard, director i President de l’Associació Fredi’s Jazz Band, creadors de l’esdeveniment, Joan Chamorro, director de la Sant Andreu Jazz Band i Nuria Garcia, Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Matadepera. (fotos de l’acte).L’acte, conduït per Gabriel Izard, ha arrencat amb un tastet musical a càrrec de dos membres de la big band de Matadepera, Quim Anglada al saxo alt i Gerard Casulleras al piano. Tot seguit ha près la paraula la Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Matadepera per agraïr la idea als organitzadors i ha explicat que des del Consistori recolzen les iniciatives que sorgeixen des de les entitats del poble. Ha dit també que “és un luxe tenir a la Sant Andreu Jazz Band, com a big band convidada”. Precisament el seu director, Joan Chamorro ha donat les gràcies per formar part del programa amb una xerrada oberta on explicarà la dinàmica del seu projecte educatiu i el mètode pedagògic al llarg dels 17 anys de trajectòria formativa.Finalment, l’instigador del Dia del Jazz a Matadepera, l’Enric Alegre ha desgranat el programa i ha reflexionat sobre la importància evolutiva que té per un alumne aprendre a tocar un instrument: “La música d’una big band és treballar en equip. Mentre toques, no es pensa en altra cosa. La música obre un marc de dubtes que afavoreix la creativitat i l’originalitat”. En l’acte, hi ha participat membres de l’organització del Festival Jazz Terrassa, com a col·laboradors.


Promoure el talent jove

La idea de projectar una jornada dedicada al Jazz sorgeix del projecte educatiu de la Fredi’s Jazz Band, la big band de Matadepera fundada l’any 2015 i sorgida de l’Escola de Música Frederic Montpou de Matadepera.

L’entusiasme generat pel dia a dia de l’orquestra ha impulsat al seu director, l’Enric Alegre, a crear un esdeveniment popular i divulgatiu dedicat al gènere jazzístic. L’esdeveniment significa un pas més enllà en l’evolució de la big band i constata la il·lusió i l’amor que el col·lectiu sent pel Jazz.

El Dia del Jazz a Matadepera vol ser una trobada que promou el talent jove entorn del gènere musical i engloba música en viu, pedagogia i els valors del llenguatge del Jazz. Una festa al llarg de tot el diumenge 11 de juny, que arrencarà a partir de 2/4 d’11 del matí.La Sant Andreu Jazz Band d’en Joan Chamorro, com a convidada


Un recorregut amb música “New Orleans” (11:30 h) des del Casal de Cultura fins a l’escenari principal a la plaça de Cal Baldiró servirà de pròleg del concert a càrrec dels músics més joves de les dues formacions: la Fredi’s Dixi Jazz Band i la big band convidada: la Sant Andreu Dixieland Jazz Band, a l’escenari principal de la plaça Baldiró (12:30h).

Després de la pausa del migdia, el director de la Sant Andreu Jazz Band, Joan Chamorro, impartirà una Master Class oberta a tothom sobre com acostar pedagògicament l’amor i la il·lusió dels joves al llenguatge musical del Jazz, a la sala d’actes del Casal de Cultura (17 h). Tot seguit, s’obrirà una Jam Session intergeneracional amb joves talents i figures del Jazz de llarga trajectòria, com el trompetista Josep M. Farràs o el bateria Adrià Font, i els músics que s’hi vulguin afegir; tot plegat, a la Plaça del Casal de Cultura. La jornada culminarà amb un doble concert de les dues formacions protagonistes (20h) a la Plaça de Cal Baldiró.

L’esdeveniment és gratuït i possible gràcies a l’organització de l’Ajuntament de Matadepera i la realització de l’entitat Fredi’s Jazz Band. L’acte compta amb el patrocini de les empreses Cirsa i Telstar.


Fredi’s Jazz Band

La Fredi’s Jazz Band es va fundar a l’Escola Municipal de Música Frederic Mompou de Matadepera l’any 2015 sota el lideratge d’Enric Alegre, clarinetista i saxofonista vilafranquí de l’escena jazzística catalana.

Convertida en associació cultural des de 2019, la Fredi’s encarna una voluntat pedagògica molt clara que fomenta la construcció d’un esperit creatiu col·lectiu, però també individual. Les classes i els assajos setmanals en són la prova. A través de la metodologia, es busca connectar a l’alumne amb la seva pròpia creativitat fomentant l’obertura i creació, a través de la música, del seu propi canal d’expressió.

Han celebrat nombrosos concerts al 40è, 41è i 42è Festival de Jazz de Terrassa, al 50è Festival Internacional de Cadaqués, al Festival Músic Veu del Penedès i concerts solidaris per la Fundació Vicente Ferrer, entre d’altres. El repertori musical de la Fredi’s Jazz Band és l’habitual d’una big band, especialment jazzístic amb la mirada posada a les diverses corrents del gènere.


Sant Andreu Jazz Band

La Sant Andreu Jazz Band és una banda de música de jazz de Barcelona, formada per joves d’entre 7 i 21 anys, sota la direcció musical del músic Joan Chamorro.

La banda va néixer el 2006 al si de l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu, amb actuacions arreu de Catalunya, Espanya i Europa. Des del 2012 es van escindir de l’Escola i es gestionen com a projecte totalment independent. Coneguda arreu del món per l’aposta clara del talent jove, per la formació, hi han passat més de 60 músics d’entre 6 i 21 anys.

La prolífica trajectòria de la big band recull prop d’una vintena de treballs discogràfics en els que hi han participat músics com Scott Hamilton, Jesse Davis, Joe Magnarelli, Terell Stafford, Wycliffe Gordon, Scott Robinson, Fredrik Norén, John-Erik Kelsso, Bobby Gordon, David Xirgu, David Mengual, Ernesto Aurignac, Perico Sambeat, Ignasi Terraza, Joan Monné, Toni Belenguer, Ray Colom, Josep Mª Farràs o Víctor Correa, per anomenar-ne alguns.
Twittear Crear PDF para esta noticiamodo impresión
Posted on Tuesday 30 May 2023 - 15:29:23 in Varios by Director