Terrassa comptarà amb una nova entrada a la ciutat amb la transformació de la Rambleta del Pare Alegre
El projecte contempla la construcció d'habitatges, d'un equipament sociosanitari, d'una nova rotonda i la remodelació total del carrer del Tren de BaixLa Junta de Govern extraordinà ria, celebrada avui, ha aprovat definitivament el projecte de reparcel·lació del PAU 1 del PM-RPA035 Rambleta del Pare Alegre, que obre la porta a la transformació de la part sud d'aquest vial, una de les entrades principals a la ciutat. Aquest era el darrer trà mit urbanÃstic que calia realitzar, ja que el projecte d'obres d'urbanització, que desenvolupa l'espai públic del Pla de Millora Urbana d'aquest à mbit, va ser aprovat definitivament el 30 de setembre de 2022.
Amb aquesta transformació d'una gran part de la Rambleta del Pare Alegre, s'esponjarà l'espai; es crearà una à rea amb nous usos per potenciar l'activitat econòmica, es revitalitzarà la zona i és milloraran les connexions entre els barris de La Cogullada i del Segle XX. Segons ha explicat el tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Xavier Cardona: «El projecte de la Rambleta suposarà una nova entrada per a Terrassa, més atractiva i moderna, amb busca fomentar el creixement econòmic i sostenible, amb noves zones verdes i més espais pels vianants que contribuirà a dignificar, sense cap mena de dubte, l'entrada sud a la ciutat». Aixà ho ha expressat en el decurs de la roda de premsa de presentació del projecte, a la qual han assistit també Jordi Comas, responsable de l'estudi d'arquitectes DARQ, que han redactat el projecte; i Francisco de Andrés Sales de la promotora Somia; i Ramon Ramells, gerent de la Fundació VallparadÃs Mútua Terrassa.
La nova entrada de Terrassa incorporarà una imatge més atractiva i moderna, amb idees més econòmiques i sostenibles, amb noves zones verdes i més espais pels vianants que contribuirà a dignificar l'entrada sud a la ciutat. D'aquesta manera es contempla en el pla d'etapes, que incorpora el Pla de Millora i del qual ara comença l'execució de polÃgon 1, que inclou la zona sud i la major part de la Rambleta. Aquest és l'à mbit de major transformació perquè, amb la seva urbanització, es canvia la vialitat i la mobilitat de la zona per tal de:
-Reorganitzar l'accés sud de Terrassa, dignificar l'entrada i pacificar el trà nsit de les autopistes.
-Afavorir la connexió entre els barris de La Cogullada i Segle XX.
-Dissenyar una nova urbanització de la zona del carrer Tren Baix amb zones verdes per reactivar i potenciar les activitats comercials en planta baixa i zones d'estada i d'activitats pels ciutadans.
-Crear un nou sector d'alta qualitat urbanÃstica i arquitectònica que serà porta d'entrada sud de la ciutat
Una nova rotonda
Una de les novetats és la creació d'una rotonda en la cruïlla de la Rambleta del Pare Alegre i del carrer del Tren de Baix amb Navas de Tolosa, que incorporarà la circulació del trà nsit de bicicletes al seu voltant, i que marcarà el lÃmit entre la vialitat urbana i interurbana. També contempla habilitar carrils bici i remodelar el carrer del Tren de Baix perquè sigui un vial de dos carrils on es prioritza els vianants, les bicicletes i el transport públic.
Pel que fa a la zona residencial, es concentrarà en un terreny de gairebé 6 mil m2, dels quals 4.441 m2 són edificables, delimitat entre aquests tres carrers on s'aixecaran edificis de volumetries diferents, que es destinarà a ús residencial, comercial, d'oficines i de serveis.
El projecte contempla la construcció de tres edificis de diferents alçades, que acolliran un total de 89 habitatges, dels quals n'hi haurà 21 de protecció oficial i 14 en règim d'habitatge concertat; d'un complex sociosanitari de gent gran, impulsat per Mútua de Terrassa, que tindrà façana a la Rambleta, a més de locals comercials i de serveis, en una zona que prioritzarà les zones de vianants i els espais verds, i on la façana de tots aquests edificis comptarà amb una plaça pública arbrada que urbanitzarà tot l'eix i on hi haurà zones de jocs infantils i espais verds.
Urbanització de l'à mbit
El projecte prioritza el vianant, que guanya espai de circulació i voreres més à mplies, ja que s'eliminen encreuaments de carrers per donar continuïtat els eixos. A la zona central, entre la Rambleta i el carrer del Tren de Baix, augmenten els espais lliures, que faciliten la connexió entre els barris, amb zones més amables que contribuiran a potenciar l'activitat econòmica a les plantes baixes. S'ha tingut molt present l'accessibilitat, amb l'ampliació de voreres per prioritzar, primer al vianant; en segon lloc, a la bicicleta i, en tercer terme, al vehicle.
En la proposta de pavimentació, es combinen les peces cerà miques de diferents tonalitats, models i mides, amb l'aplicació de zones per al guiatge d'invidents en els passos de vianants i en el seu recorregut, encaminadors ratllats i de botons, i aglomerat asfà ltic per a la circulació de vehicles i bicicletes. A les zones verdes, el drenatge d'aigües es farà a través de les terres vegetals i, pel que fa a la calçada, seran conduïdes els nous embornals de pluvials.
Pel que fa a les xarxes de subministrament i serveis, aquests corresponen a una zona urbana consolidada amb accés a la xarxa d'aigua, electricitat, gas, telefonia i sanejament.
En relació a la jardineria, es plantaran diferents tipologies d'arbres en les vorades dels carrers, com també en les zones verdes i les places per potenciar el verd en tot l'à mbit del carrer del Tren de Baix. I, pel que fa al mobiliari urbà , s'instal·laran bancs i cadires a places, zones verdes, aixà com altres elements (fonts, pilones...) per projectar, aixÃ, la nova entrada de Terrassa amb idees més sostenibles, verdes i ecològiques pensant, també, en el seu manteniment.
Antecedents normatius
El Pla d'Ordenació UrbanÃstica Municipal (POUM) de Terrassa de 2003 va delimitar el sector PM-RPA035 en l'à mbit de la Rambleta del Pare Alegre. Es tractava d'un sector de 20.919 m2 que preveia 27.068 m2 de sostre essencialment residencial (271 habitatges). L'objectiu era reordenar l'accés sud a Terrassa, però davant les dificultats per actuar en un espai amb molta edificació consolidada l'any 2012 es fa una modificació puntual del POUM d'aquest sector que permet separar-lo en 4 à mbits de funcionament autònom, tot delimitant dos polÃgons d'actuació urbanÃstica.
Aquesta modificació permet que l'à mbit es desenvolupi en dos polÃgons d'actuació urbanÃstica. AixÃ, doncs, fragmentant el sector en diferents polÃgons i etapes s'assoleixen els objectius públics del planejament com és un increment del sòl públic, noves zones verdes urbanitzades, noves dotacions d'habitatge protegit vinculades al desenvolupament residencial i una millora de la qualitat urbanÃstica de l'entorn dels habitatges existents.
El projecte d'obres d'urbanització que desenvolupa l'espai públic del Pla de Millora Urbana d'aquest à mbit, es desenvolupa la urbanització del primer polÃgon (PAU1) dins l'à mbit públic i la urbanització del polÃgon referent a en l'à mbit privat. Del segon polÃgon (PAU2), que preveu la Zona Nord de Rambleta, destinada a edificacions en la franja compresa entre la benzinera (a l'altura del carrer del Pintor Fortuny) i el carrer de Lepant, encara no hi ha un calendari definit.